Gebrek aan inzicht bij IT-beslissers in de prestaties van het netwerk en bedrijfskritische applicaties
23-05-2012
Deel dit artikel:

Gebrek aan inzicht bij IT-beslissers in de prestaties van het netwerk en bedrijfskritische applicaties


Europese bedrijfsnetwerken kampen met aanzienlijke prestatieproblemen die te wijten zijn aan ‘blinde vlekken’ rond de applicaties die over die netwerken worden gedraaid, aldus onderzoek dat is uitgevoerd door Ipanema Technologies en Easynet. Dit ‘Killer Apps 2012’ onderzoek wijst uit dat prestatieproblemen op het netwerk zeer vaak voorkomen. Bijna driekwart van de respondenten geeft aan dat bedrijfskritische applicaties, zoals specifieke brancheapplicaties, ERP of CRM, en video-gebaseerde applicaties het meeste risico lopen hier last van te ondervinden.

Daarnaast geven de resultaten een zorgwekkende trend aan over hoe dergelijke problemen worden ontdekt. Klachten van de gebruikers worden genoemd als de op een na belangrijkste bron voor het monitoren van kwesties op het netwerk. De voornaamste uitkomsten van het pan-Europese onderzoek zijn:

Problemen met applicatieprestaties nemen toe in Europa

  • 82% van de respondenten meldt problemen in de afgelopen 12 maanden met de snelheid en de respons.
  • Enterprise applicaties, branche-applicaties en spraak- en samenwerkingsapplicaties werden door 65% van de respondenten genoemd als de applicaties die het meest waarschijnlijk prestatieproblemen ondervinden.
  • 43% van de bedrijven geeft aan dat deze problemen ‘frequenter’ worden.

Gebrek aan inzicht als het gaat om netwerkapplicaties

  • 69% van de respondenten heeft geen inzicht in de bandbreedte die elke netwerkapplicatie nodig heeft.
  • 55% vertrouwt op de ‘laatste verdedigingslinie’ namelijk klachten van gebruikers, als hun voornaamste manier om de prestaties te achterhalen.
  • Bijna een op de drie respondenten weet niet hoeveel applicaties op het netwerk draaien.

In veel organisaties is het netwerk overgedimensioneerd, wat een inefficiënt gebruik van bandbreedte suggereert

  • 72% van de respondenten zegt dat de volle capaciteit van het netwerk slechts af en toe of sporadisch wordt benut.
  • De overgrote meerderheid van de bedrijven (86%) meldt een behoefte aan meer bandbreedte.

Justin Fielder, CTO van Easynet: “Dit onderzoek zou alarmbellen moeten doen afgaan bij IT-managers. Het onderstreept het belang van een werkelijk begrip van de prestaties van applicaties op het bedrijfsnetwerk. Maar het antwoord is niet één enkel product dat alles oplost. Als zij een ramp willen voorkomen, moeten bedrijven professionele auditing combineren met een diepgaande analyse, om te komen tot een robuuste aanpak voor de lange termijn. Niet alleen voor de problemen van vandaag, maar ook voor die van morgen.”

Thierry Grenot, CTO van Ipanema Technologies: “Bedrijven moeten slagvaardiger worden om voor hun business te bereiken wat zij van hun strategische IT-veranderingen verwachten. Denk aan cloud computing en unified communications. De uitkomsten van het rapport laten duidelijk zien dat bedrijven kunnen profiteren van een diepgaand inzicht in hun netwerken om de juiste bandbreedte te kunnen bepalen voor de applicaties waar het bedrijf op vertrouwt. Dat voorkomt investeringen in onnodige capaciteit.”

“Op dit moment ontstaat er een ‘perfecte storm’ nu bedrijven hun behoefte aan bandbreedte zien exploderen, terwijl de kosten juist omlaag moeten. CIO’s hebben een zeer solide maar flexibel netwerk nodig dat is toegesneden op de prioriteiten van een organisatie. Dit vereist een meer verfijnde aanpak van het netwerk, waarbij het gaat om een grote mate van zichtbaarheid en grip. Dit om de problemen, die door de complexiteit van cloudapplicaties ontstaan bij het aanbieden van applicaties, op te lossen."

Over het onderzoek
Het ‘Killer Apps 2012’ rapport is tot stand gekomen op basis van veldonderzoek dat dit jaar is uitgevoerd onder 550 respondenten, bestaande uit CIO’s (25%), IT-directeuren (25%), IT-managers (25%) of netwerkmanagers (25%). De respondenten zijn werkzaam bij grote ondernemingen in Europa (40% met een omzet van meer dan €620 miljoen, 20% met een omzet tussen €124 en €620 miljoen). De respons is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk (aantal: 200), Frankrijk (100), Spanje (41), Italië (71) en de Benelux (129).
  

Terug naar nieuws overzicht