Redactie - 22 mei 2012

MKB zet virtualisatie, cloud en mobility in voor verbeterde disaster preparedness


Symantec maakt de resultaten bekend van zijn MKB Disaster Preparedness-onderzoek 2012. Dit onderzoek laat zien dat disaster preparedness sterk samenhangt met de implementatie van technologieën als virtualisatie, cloud computing en mobility door MKB-bedrijven. Het onderzoek laat ook zien hoe bereid MKB-bedrijven zijn in het toepassen van deze technologieën, vaak met verbeterde disaster preparedness als doel, en hoe dit voor hen uitpakt. 

“Hedendaagse MKB-bedrijven zijn in de unieke positie dat ze nieuwe technologieën kunnen inzetten die ze niet alleen een concurrentievoordeel opleveren, maar die ook de mogelijkheid tot het herstel na een calamiteit verbeteren. Terwijl de informatie waar het bedrijf van afhankelijk is, wordt beschermd”, zegt Erwin Broug, SMB Sales Manager Nederland bij Symantec. “MKB-bedrijven kunnen het zich niet veroorloven dat het systeem lange tijd niet beschikbaar is. De mogelijkheid snel te herstellen na een calamiteit is dus cruciaal.

Technologieën zoals virtualisatie, cloud computing en mobility in combinatie met een gedegen plan en uitvoerige oplossingen voor security en databescherming, zorgen dat MKB-bedrijven beter zijn voorbereid. Ook is zo een sneller herstel mogelijk na eventuele calamiteiten zoals brand of waterschade en verloren of gestolen mobiele apparaten en laptops.”    


Evalueer en test de disaster preparedness: Bedrijven zouden minstens elk kwartaal hun disaster preparedness moeten evalueren en testen om te verzekeren dat de maatregelen aansluiten bij de huidige security- en backup-behoeften. 

Highlights uit het onderzoek

  • Virtualisatie, cloud en mobility steeds meer toegepast in het MKB: Het zijn niet alleen de grote bedrijven die gebruik maken van nieuwe technologie. Ook een significant aantal MKB-bedrijven zet deze innovaties in. Meer dan een derde (35 procent) van de MKB-bedrijven doet zijn voordeel met mobiele apparaten voor zakelijk gebruik. Virtualisatie is ook onder de aandacht van het MKB, 34 procent zegt momenteel bezig te zijn met de implementatie of al te profiteren van servervirtualisatie. Cloud computing is nog steeds populairder, 40 procent geeft aan al gebruik te maken van publieke clouds, 43 procent  zet private clouds in.
  • Effect van disaster preparedness belangrijk thema voor MKB-bedrijven: In veel gevallen was de behoefte aan verbetering van de disaster preparedness een belangrijke reden voor de inzet van deze opkomende technologieën. In het geval van private cloud computing geeft 37 procent aan dat disaster preparedness invloed had op de beslissing. Ook in het geval van publieke cloud en servervirtualisatie geeft 34 procent aan dat het hun verbintenis beïnvloedde. Ook bij mobility laat het onderzoek eenzelfde gegeven zien: in 36 procent van de gevallen beïnvloedde disaster preparedness het besluit. 
  • Early adopters profiteren van betere disaster preparedness: De implementatie van deze initiatieven heeft voor de meeste ondervraagde MKB-klanten geleid tot een verbetering van de disaster preparedness. In het bijzonder bij servervirtualisatie: 71 procent geeft aan dat virtualisatie hun disaster preparedness verbeterde. In het geval van private en publieke cloud zag respectievelijk 43 procent en 41 procent verbetering. Mobility verbeterde in 36 procent van de gevallen de disaster preparedness. 
Aanbevelingen
Het onderzoek laat zien hoe belangrijk het is innovatie in te zetten bij het omgaan met calamiteiten. Symantec geeft bedrijven die van plan zijn een verbeterslag te maken voor wat betreft hun disaster preparedness de volgende aanbevelingen: 
  • Start nu met plannen: Ontwikkel vandaag nog een plan voor disaster preparedness. Bekijk hoe strategische technologieën zoals mobile, virtualisatie en cloud hierbij kunnen helpen. 
  • Implementeer strategische technologieën: Zet geïntegreerde cloud backup in voor offsite storage en disaster recovery. Het is daarnaast verstandig automatische physical to virtual (P2V) backup-conversie te gebruiken, zodat het fysieke systeem kan herstellen naar een virtuele machine als de server het begeeft. 
  • Bescherm informatie: Zet uitgebreide security- en backup-oplossingen in om fysieke, virtuele en mobiele systemen te beschermen. Ook backup in de cloud is een optie.  
  • Evalueer en test regelmatig: Het is verstandig dit minimaal eens per kwartaal te doen. 
Symantec’s MKB Disaster Preparedness-onderzoek 2012 
Het onderzoek is in februari en maart 2012 telefonisch uitgevoerd door onderzoeksbureau ReRez. Zij hebben IT-verantwoordelijken binnen 2.053 bedrijven wereldwijd ondervraagd, variërend met medewerkeraantallen van 5 tot 250. Van de ondervraagde personen behoorde twee derde tot het C-level of senior management, de rest was IT-vertegenwoordiger. Iets meer dan een derde (35 procent) maakt gebruik van mobility.  
 
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024