Redactie - 23 mei 2012

Nederlandse organisaties doen mee aan 100G-netwerkverbinding met IJsland van 2200 kilometer


Ciena Corporation geeft leiding aan een consortium van verschillende internationale onderzoeksinstellingen, waaronder CERN, SURFnet, NORDUnet, de Universiteit van Amsterdam  en het California Institute of Technology bij een reeks unieke experimenten. Deze experimenten worden getoond aan de Research & Education community tijdens de TERENA Networking Conference in IJsland. Het is de eerste keer dat glasvezel wordt ingezet voor 100G-datacommunicatie richting IJsland. Hierdoor komt een verbinding tussen TNC2012 en de wereldwijde onderzoeksgemeenschap via NORDUnet en SURFnet tot stand. Ook zal een reeks demonstraties mogelijk worden gemaakt waarbij samenwerking centraal staat.

TNC2012 demonstraties bestaan uit: 100G submarine networking. Het 100G submarine netwerk, dat is gebaseerd op het 6500 Packet Optical Platform van Ciena en WaveLogic Coherent Optical Processors, omvat een link tussen IJsland en Denemarken en verbindt TNC2012 met de wereldwijde onderzoeksgemeenschap via NORDUnet en SURFnet. Het netwerk beslaat meer dan 2200 km aan onderzeese glasvezel en is aangelegd door FARice. De end-to-end-verbinding tussen Reykjavik en Amsterdam is ongeveer 4000 km lang. Het dataverkeer van de onderzeekabel wordt vervolgens via het IJslandse netwerk van Milanaar de conferentie getransporteerd. De verhoogde capaciteit die op deze manier wordt mogelijk gemaakt, brengt IJsland dichterbij de Scandinavische buren en resulteert in een unieke dienstverlening voor TNC2012.

TNC2012 kan een demonstratie worden gegeven van ongecomprimeerde 4K videostreaming vanaf de Universiteit van Amsterdam naar een 4K videomonitor op TNC2012. De uitwisseling van extreme high-definition multimedia biedt de broadcast-industrie efficiëntere en goedkopere connectviteit bij de productie van content zoals films en tv-series. Nu wordt deze technologie getest voor toepassingen binnen onderzoeksomgevingen. Tijdens de demonstratie wordt gebruik gemaakt van Ciena¹s MOTR multimedia-videonetwerkkaart op het 5200 Advanced Services Platform.

Tijdens de demonstratie (Playing with Light) wordt met behulp van de technologie van Ciena een impressie gegeven van onderzoek dat door de Universiteit van Amsterdam wordt uitgevoerd op het gebied van colourless photonic switching. De UvA onderzoekt de architecturen van het toekomstige Internet door een next generation infrastructuur op te zetten die bestaat uit hybride netwerken (routed, packet en optisch) die zijn verbonden via multi-layer exchanges. In het kader van dit onderzoek probeert men onder meer kennis te verzamelen over de dynamische switching aspecten van fotonische apparaten. Dit proof of concept toont aan dat content kan worden verzonden bij verschillende lichtfrequenties of kleuren. Ook wordt het gebruik gedemonstreerd van dynamische, herconfigureerbare fotonische apparaten om high-capacity media transport mogelijk te maken. Het experiment laat zien dat optische en Ethernet-verbindingen kunnen worden geoptimaliseerd voor het type dataverkeer, de soort content en de toepassing.

De demonstratie van de snelle uitwisseling van bestanden is het resultaat van een samenwerking tussen Caltech, CERN, SURFnet en Ciena. Er wordt gebruik gemaakt van een nieuwe generatie servers met 40G Ethernet-interfaces die snelle bestandsuitwisseling mogelijk maken tussen de SARA High Performance Computing-faciliteit in Nederland en de locatie van CERN in Genève. De demonstratie laat zien hoe een goed ontworpen en afgestemd serversysteem data kan verzenden met de hoogste mogelijke snelheden over lange afstanden. Dit onderstreept ook de rol van long-haul fotonische netwerken bij de uitwisseling en analyse van data door samenwerkende onderzoeksinstellingen wereldwijd. Meet- en analytische gegevens die uit deze experimenten voortvloeien, worden naar TNC2012 gestuurd om daar te worden gepresenteerd en besproken.