MKB-sector stapt massaal over op virtualisatie
16-05-2012

MKB-sector stapt massaal over op virtualisatie


Channel-partners van VMWare in EMEA verwachten dat het midden- en kleinbedrijf (MKB) flink gaat investeren in virtualisatie. Virtualisatie wordt één van de belangrijkste IT-uitgaven van de komende jaren. Uit onderzoek blijkt dat in 2014 twee keer zoveel MKB-bedrijven ruim 80 procent van zijn servers heeft gevirtualiseerd. Door virtualisatie toe te passen, kunnen bedrijven efficiënter werken en zijn ze een stap dichterbij cloud computing.

Uit de resultaten blijkt ook dat iets minder dan de helft (48 procent) van de MKB-klanten, die gebruik maken van virtualisatie, dit toepast op de basis IT-infrastructuur van het bedrijf. Dit zal echter een vlucht nemen. Er wordt verwacht dat in de komende twee jaar 75 procent van deze MKB-bedrijven een stap verder gaat en ook bedrijfskritische applicaties en andere toepassingen virtualiseert. Zo zal 38 procent meer dan 80 procent van zijn IT virtualiseren, doordat er meer gebruik wordt gemaakt van IT-as-a-Service.

De belangrijkste drijfveer om virtualisatie toe te passen, is kostenbesparingen (71 procent). Vervolgens wordt de wens om bedrijfscontinuïteit te garanderen en het verbeteren van het hardwaregebruik als reden gegeven. Volgens de ondervraagden zijn kostenbesparingen (84 procent) en bedrijfscontinuïteit (80 procent) de twee belangrijkste algemene zakelijke prioriteiten van het MKB.  Bovendien vindt de meerderheid (86 procent) dat virtualisatie en cloud computing met elkaar zijn verbonden.

"De MKB-sector herkent ongetwijfeld de vele voordelen die virtualisatie kan bieden", zegt Alastair Edwards, analist bij Canalys. "We verkeren momenteel in een moeilijke economische periode. Organisaties worden verschillende richtingen op geduwd en bij iedere stap worden de kosten nauwkeurig onderzocht. Virtualisatie wordt gezien als de manier om zowel kostenbesparingen te realiseren alsook andere zakelijke voordelen. Binnen twee jaar wordt virtualisatie nog meer toegepast en profiteert een meerderheid van de MKB-sector van de voordelen van een gevirtualiseerde-omgeving. Slimme organisaties koppelen hun IT-investeringen aan algemene zakelijke prioriteiten en maken gebruik van virtualisatie om concurrentievoordeel te behalen."

De reden waarom sommige organisaties nog niet overgaan op virtualisatie heeft te maken met de kosten die vooraf gemaakt moeten worden of doordat virtualisatie nog geen korte termijn prioriteit heeft binnen de organisatie. Gebrek aan kennis wordt opgegeven als derde factor, wat suggereert dat er een noodzaak is om leveranciers en partners verder op te leiden over de voordelen van virtualisatie voor bedrijven.

"Er is ieder jaar meer en meer vraag naar virtualisatie onder kleine en middelgrote bedrijven. Dit is gedreven door behoeft aan hoge beschikbaarheid en disaster recovery. De vraag voor het MKB is niet 'zullen we overstappen op virtualisatie?', maar meer 'wanneer en hoe?'. De omschakeling is in gedachten al gemaakt. De prioriteit van virtualisatie is hoog en wordt niet alleen gedreven door beschikbaarheid, maar ook door de plannen van de overheid om mensen één keer per week vanuit huis te laten werken", zegt Robin van der Steenhoven, Account Manager bij DHS Informatisering.

"Vele tienduizenden midden- en kleinbedrijven in EMEA passen virtualisatie al toe. Dit onderzoek toont aan dat dit slechts het topje van de ijsberg is, als we kijken naar de verwachte adoptie in het MKB in de komende twee jaar", zegt Willem van Enter, Regional Director Benelux bij VMware. "Met het Real World Advantage-initiatief zet VMware zich in om het MKB verder te ondersteunen. Zo biedt VMware producten die zijn afgestemd op hun specifieke behoeften. Er ligt hier een enorme kans voor channel-partners om samen te werken met VMware om enerzijds hun naamsbekendheid binnen het MKB te versterken en anderzijds bedrijven gezamenlijk te helpen bij de overstap naar virtualisatie."

Het onderzoek is uitgevoerd door Canalys onder 350 channel-partners van MKB-bedrijven in EMEA. Onderdeel van het onderzoek waren ook 12 diepte-interviews met EMEA-partners over de belangrijkste trends die zij zien bij het midden- en kleinbedrijf. Uit deze gesprekken blijkt dat de beweegredenen om virtualisatie toe te passen, zijn vergroot. Bovendien is er behoefte aan meer ondersteuning in de opvoeding van eindgebruikers, inclusief gezamenlijke marketingactiviteiten (zowel campagnes als roadshows), meer training en certificering en meer financiële pakketten en gebundelde oplossingen op maat.

Terug naar nieuws overzicht