Redactie - 15 mei 2012

Rijksuniversiteit Groningen kiest voor werkplekbeheer RES Software


 RES Software, specialist in dynamische desktopoplossingen, maakt bekend dat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft gekozen voor RES Dynamic Desktop studio. De oplossing wordt ingezet voor het beheer van de hybride desktopomgeving en voor het inrichten en beheren van de backend infrastructuur. RES Software is geselecteerd op basis van de resultaten van een omvangrijke Proof of Concept die zes maanden in beslag nam en met als belangrijkste factor eenvoud in gebruik en toepasbaarheid in de universitaire omgeving. De overeenkomst is aangegaan voor de duur van vijf jaar.

 
Selectieprocedure
Uit een intern onderzoek ten behoeve van de nieuwe RUG ICT omgeving (Universitaire Werkplek 2.0) kwam een sterke behoefte aan een workspace management oplossing naar voren. De universiteit heeft de aanbieders op een vooraf gemaakte shortlist van user virtualisation en user management oplossingen met elkaar vergeleken tijdens een omvangrijke Proof of Concept. Tijdens deze testperiode, die zes maanden in beslag nam, is gekeken naar de eenvoud in gebruik en de toepasbaarheid in de universitaire omgeving. Met andere woorden, toepasbaar op het gebied van onderwijs, onderzoek en ondersteuning.
 
Keuze
RES Dynamic Desktop Studio werd door de RUG als beste getest. De software wordt ingezet voor het beheren van de gehele backend infrastructuur en de hybride desktop omgeving, bestaande uit Citrix, XenApp, XenDesktop, Microsoft Server 2008, Windows 7, App-V en de traditionele desktop omgeving met lokaal geïnstalleerde applicaties. RES Dynamic Desktop Studio beheert de werkplekken centraal en koppelt deze los van de hardware en het besturingssysteem, hierdoor wordt het maken van toekomstige wijzigingen aan de infrastructuur eenvoudiger.
 
“Wij zijn ambitieus als het aankomt op hoogstaand onderwijs en onderzoek. Hierdoor kijken we ook kritisch naar de manieren waarop IT ons kan helpen om tot de top van de Europese Universiteiten te blijven horen”, zegt Hayco Wind, CTO van de RUG. “In RES Software hebben we een partner gevonden die ons hierbij via sterke oplossingen en innovaties kan ondersteunen. Denk hierbij aan ons project rond het digitale toetsen ‘Digitale Examen Werkplek’. Een project waarmee de RUG zich onderscheidt van andere traditionele ICT-omgevingen in het onderwijs.  RES Software zal het ons in de toekomst mogelijk maken om deze omgeving veilig aan te bieden terwijl de kwaliteit van de examens gewaarborgd blijft.”
 
Bob Janssen, mede-oprichter en CTO van RES Software geeft aan dat de oplossing zoals geïmplementeerd bij de RUG een fantastisch voorbeeld is van wat er allemaal mogelijk is: “IT-diensten conformeren zich meer en meer aan zaken als locatie, tijd, werkstijl en de rol van de gebruiker. Het is een enorme uitdaging om dit vorm te geven binnen een organisatie zoals de RUG met bijna 30.000 studenten en 5.000 personeelsleden.. Met de oplossing waarvoor de universiteit gekozen heeft kunnen ze een desktop omgevingen creëren die zich optimaal aanpast aan gebruikers op basis van hun behoeften van dat moment.”