Redactie - 10 mei 2012

Red Hat onthult enterprise Platform-as-a-Service roadmap en strategie


Red Hat, leverancier van opensourceoplossingen, maakt zijn strategie bekend voor OpenShift Platform-as-a-Service (PaaS). Dit open cloud applicatieplatform biedt enterprises de voordelen van PaaS door een consistente omgeving te bieden voor zowel de publieke cloud als voor een datacenter op locatie. Red Hat wil nu OpenShift PaaS uitbreiden zodat enterprises zowel DevOps modellen kunnen gebruiken als ook de traditionele applicatiebeheer methodes. Door het gebruik van de core technologie stack van een publieke PaaS kunnen klanten met Red Hat’s OpenShift PaaS optimaal profiteren van cloud computing en een flexibele ontwikkelomgeving.

“Terwijl het gebruik van PaaS en DevOps snel groeit, we verwachten dat de enterprise PaaS-markt in 2015 meer dan $3 miljard groot is, is het nog vroeg voor PaaS-oplossingen en ondersteuning”, zegt Jay Lyman, senior analist voor 451 Research, een divisie van de wereldwijde ‘The 451 Group’. “Daarom is het zo belangrijk dat de onderliggende componenten en ondersteunde onderdelen van PaaS open, flexibel en beschikbaar zijn op een manier waarop klanten en ontwikkelaars dat willen. Dat is meestal in de cloud, op locatie of een combinatie daarvan. Red Hat’s OpenShift PaaS profiteert van zijn uitgebreide Java ondersteuning voor de volledige levenscyclus van de applicatie en Java EE6. Dit is essentieel voor enterprises die willen schalen en software als diensten behandelen, niet alleen voor nieuwe applicaties en ontwikkeling, maar ook voor hun grote legacy investering, infrastructuur en processen rond bestaande applicaties.”

OpenShift tot op heden

Red Hat introduceerde OpenShift PaaS in mei 2011 en biedt ontwikkelaars een cloud applicatieplatform waarbij de programmeertaal, frameworks en applicatie lifecycle tools naar believen gekozen kunnen worden om applicaties te bouwen. Sindsdien is het OpenShift platform verder ontwikkeld en omvat ontwikkeltalen zoals Node.js. Daarnaast werd het het eerste PaaS dat Java EE 6 ondersteunt en uitgebreide lifecycle support voor Java in de cloud biedt. Via het opensourceproject OpenShift Origin maakte Red Hat in april 2012 de code die ten grondslag ligt aan het OpenShift platform openbaar aan de open source community.

Enterprise PaaS roadmap

Enterprises hebben vandaag de dag vaak operationele eisen die niet worden ondersteund door hun huidige PaaS-oplossing. Er zijn operationele overwegingen omtrent compliance, enterprise architectuur standaarden (inclusief ITIL of andere methoden), IT governance, security, applicatie lifecyle beheer, applicatieontwikkelmethoden, organisatorische of procesmatige beperkingen en privacy beperkingen. PaaS-oplossingen moeten zowel IT- afdelingen in staat stellen ontwikkelaars maximaal te faciliteren en tegelijkertijd tegemoet komen aan de specifieke enterprise behoeften.

“Met de groei van de cloudmarkt kiezen ontwikkelaars voor PaaS vanwege de flexibiliteit en snelheid. Van de vele PaaS-oplossingen die beschikbaar zijn, hebben we er nog geen gezien die voldoet aan alle behoeften van de enterprise”, zegt Scott Crenshaw, vice president en general manager, Cloud Business Unit bij Red Hat. “Met de PaaS roadmap en strategie die we vandaag bekendmaken, maken we de weg vrij voor enterprises om een open cloud applicatieplatform te gebruiken om applicaties te maken en te gebruiken die het beste passen bij hun zakelijke behoeften.”

Red Hat’s enterprise PaaS roadmap speelt in op de huidige uitdagingen voor de adoptie van enterprises en biedt een cloudapplicatieplatform met ingebouwde veilige en schaalbare multi-tenancy, bewezen enterprise-grade applicatie containers, middleware diensten en de meest recente technologieën. Dit platform wordt nu op een grotere schaal aan de markt aangeboden via een verscheidenheid aan nieuwe locaties en meerdere management model opties. Door de belangrijkste PaaS enterprise technologieën te combineren – waaronder Red Hat Enterprise Linux, Red Hat Storage, JBoss Enterprise Middleware en OpenShift’s geïntegreerde programmeertalen, frameworks en ontwikkel tools – wil Red Hat het OpenShift cloud applicatieplatform beschikbaar stellen als een PaaS voor enterprises in een open en hybride cloud.

OpenShift PaaS wordt zodanig ontworpen dat men een keuze uit verschillende modellen heeft via meerdere cloudleveranciers. Hierdoor kunnen enterprises:

?   OpenShift als een dienst gebruiken, beschikbaar sinds mei 2011 in developer preview via openshift.redhat.com. Een betaalde versie van deze dienst met volledige ondersteuning van Red Hat zal naar verwachting later dit jaar beschikbaar zijn.

?   Hun eigen prive PaaS inzetten en beheren, gebruikmakend van het OpenShift PaaS platform, gebouwd op Red Hat enterprise technologie.

?   OpenShift implementeren op een verscheidenheid van cloud en virtualisatie aanbieders.

Red Hat is van plan het OpenShift enterprise PaaS-platform uit te breiden om zo keuze ten aanzien van beheer en operationele modellen te bieden, waaronder:

?   Een DevOps model waardoor ontwikkelaars hun applicaties kunnen gebruiken en beheren via ofwel een publieke PaaS-oplossing op openshift.redhat.com of een prive PaaS-oplossing met OpenShift on-premise.

?   Een ITOps model waardoor operationele IT-teams hun ontwikkelaars de voordelen van PaaS kunnen bieden terwijl ze controle over hun applicaties en infrastructuren behouden gebaseerd op OpenShift met Red Hat CloudForms als de basis.

?   Self-managed en offline beschikbaar door OpenShift op een developer laptop te laten draaien.