Software ondersteunt veroordeling in “bloeddiamanten-zaak”
08-05-2012
Deel dit artikel:

Software ondersteunt veroordeling in “bloeddiamanten-zaak”


ZyLAB, leverancier van eDiscovery en informatie management technologie, heeft bekend gemaakt dat de eDiscovery- en onderzoekssoftware van ZyLAB zijn gebruikt door het Speciale Hof voor Sierra Leone, ter ondersteuning van het proces tegen de vroegere krijgsheer en president van Liberia, Charles Taylor. De 64-jarige Taylor werd vorige week schuldig bevonden aan ondermeer terrorisme, moord, mishandeling, verkrachting, seksslavernij en het rekruteren en inzetten van kindsoldaten. Taylor steunde de burgeroorlog vanuit Liberia en voorzag de rebellen in Sierra Leone van wapens en munitie in ruil voor bloeddiamanten.

“Voor de aanklagers was het een zeer moeilijk te bewijzen zaak,” zegt Johannes C. Scholtes, chief strategy officer van ZyLAB. “Het team moest miljoenen verzamelde documenten van verschillende kwaliteit en in verschillende vormen doorwerken. Slechts een klein gedeelte hiervan was direct doorzoekbaar. Daarom hebben we onze software ingezet om het juridische team te voorzien van hoogwaardige zoektechnologie.”
Met de eDiscovery en onderzoekssoftware van ZyLAB werd de gehele datacollectie doorzoekbaar gemaakt. Daarnaast werden door het eDiscovery Services team van ZyLAB in één weekend bijna een miljoen documenten verwerkt zodat deze zo snel mogelijk in het onderzoeksproces konden worden opgenomen.

“Onze mensen hebben de grootste waardering voor dit uitgebreide programma om documenten op te slaan en snel te doorzoeken en het voordeel dat dit oplevert voor het hof,” zegt Herman von Hebel, griffier voor het Special Court for Sierra Leone in een brief aan Johannes Scholtes vlak voor de veroordeling. “Het was voor de aanklagers van cruciaal belang om doorslaggevend bewijs te vinden in al die documenten,” vervolgt Scholtes. “Met ZyLAB kon het onderzoek niet alleen de gehele collectie omvatten, maar door het gebruik van de data mining instrumenten werden ook integrale referenties en codewoorden ontdekt om de zaak te onderbouwen.”

Het Speciale Hof voor Sierra Leone werd in november 1996 opgesteld door de regering van Sierra Leone en de Verenigde Naties en heeft de bevoegdheid tot het aanklagen van hen die de grootste verantwoordelijkheid dragen voor ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht en de wetten van Sierra Leone. De oplossing van ZyLAB – waaronder verzamelen, text mining van ongestructureerde data, analyses, en web-based juridisch onderzoek voor de vervolging, verdediging en de rechtbank - is de standaard geworden voor alle VN-oorlogstribunalen. Sinds 1993 is de software van ZyLAB gebruikt door onder andere het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië, bij de eerste Rode Khmer veroordeling in 2010, het Internationaal Straftribunaal voor Rwanda, VN-Libanon IIC, Wereldbank, Tribunaal voor het recht van de zee en nog vele andere.


Terug naar nieuws overzicht

Tags

Software