Redactie - 26 april 2012

SURF en SARA tekenen intentieverklaring voor toekomstige integratie


Gisteren tekenden de besturen van de Stichting SURF en de Stichting SARA een intentieovereenkomst die tot doel heeft de beide stichtingen te laten integreren tot één organisatie, stichting SURF. Met de ondertekening sluiten Stichting SURF en Stichting SARA een serie constructieve besprekingen af met betrekking tot de voorgenomen integratie. De integratie is het gevolg van de aanbevelingen uit het rapport 'Towards a competative infrastructure for scientific research in the Netherlands' van ICTRegie om een publiek gefinancierde infrastructuur voor onderzoeks- en onderwijsinstellingen in Nederland onder te brengen bij de SURF-organisatie. Deze ontwikkeling bevordert een optimale ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek met inzet van ICT en een efficiënte besteding en afstemming van de middelen die daarvoor bestemd zijn.  

Dr. ir. Anwar Osseyran, algemeen directeur van Stichting SARA: "Met deze intentieovereenkomst komen we steeds dichter bij de nationale inbedding van onze dienstverlening voor wetenschap en bedrijfsleven binnen SURF. Een krachtige nationale ICT-infrastructuur heeft een positief effect op de kenniseconomie en draagt ertoe bij dat Nederland een sterke positie blijft behouden." 

Beoogde ingangsdatum
De geplande datum voor het afronden van de integratie is 1 januari 2013. Beide stichtingen reserveren de komende maanden voor de implementatie. Na de integratie wordt SARA BV een nieuwe werkmaatschappij onder SURF met de naam SURFsara. De andere werkmaatschappijen van SURF zijn SURFnet, SURFmarket, en SURFshare.  

Prof. dr. Wim Liebrand, algemeen directeur SURF: "Ik kijk er naar uit om Stichting SARA te verwelkomen. Dit was de ontbrekende schakel in de SURF-organisatie. Binnen SURF zal SARA BV zich blijven bezighouden met het leveren van diensten aan onderzoekers op het gebied van High Performance Computing, dataopslag, visualisatie, cloud en e-Science services." 

Vancis
In de beoogde situatie krijgt Vancis BV - een dochteronderneming van Stichting SARA - een aparte status onder SURF en zal als zelfstandige marktpartij blijven opereren. SURF stelt zich richting Vancis BV op als aandeelhouder en stuurt alleen op afstand. 

Versterking positie SARA en Vancis
De beoogde integratie versterkt de positie van zowel SARA BV als Vancis BV. SARA BV bevestigt hiermee haar nationale rol en de klanten van Vancis BV blijven, onder marktvoorwaarden, via technology transfer optimaal profiteren van de expertise en knowhow van SARA. De dienstverlening wordt gecontinueerd onder de huidige condities.