Redactie - 25 april 2012

BYOD levert nieuwe risico's op


De drie grootste beveiligingsrisico’s voor IT-beslissingsbevoegden zijn: cybersecurity-bedreigingen, het per ongeluk of opzettelijk verlies van data door werknemers en het groeiende gebruik van privé-apparaten op bedrijfsnetwerken. BYOD is aan een opmars bezig binnen de bedrijfsomgeving, 60 procent van de werknemers gebruikt privé-apparaten voor het werk, met vooral een hoog gebruik in landen als China en India (respectievelijk 92 en 80 procent). Dit blikt uit een onderzoek van BT.

82 procent van de organisaties geeft aan dat ze BYOD al toestaan of zullen toestaan in de komende 24 maanden. De acceptatie van BYOD brengt nieuwe beveiligingsproblemen aan het licht. Vier van de tien bedrijven heeft ervaring met inbreuken op de beveiliging als gevolg van mensen die niet-geautoriseerde apparaten gebruikten.

Van de bedrijven die wel een BYOD-beleid hanteren, blijkt beveiliging veruit de grootste uitdaging (74 procent). Interessant is dat de raad van bestuur en het senior management de op een na grootste groep mensen zijn die BYOD eisen, net achter de IT-mensen en intensieve gebruikers.

Het exclusieve onderzoek onder 2000 gebruikers en beslissingsbevoegden uit 11 landen toont aan dat risico’s voor bedrijven zo snel veranderen dat een reactieve benadering van beveiliging niet volstaat. De resultaten van het BT ‘Rethink the Risk’-onderzoek laten zien dat de traditionele beveiligde ‘muur’ om bedrijfsnetwerken niet meer bestaat en dat specifieke tools nodig zijn om de nieuwe beveiligingswerkelijkheid in kaart te brengen, te begrijpen en aan te pakken.

BT kondigt vandaag een aantal vernieuwingen aan in zijn BT Assure beveiligingsportfolio, die organisaties helpen een breed scala aan beveiligingsproblemen aan te pakken en daarmee het vertrouwen te beschermen, waarvan het succes van organisaties afhangt. De innovaties richten zich op de risico’s van de groeiende aanwezigheid van privé-apparaten op bedrijfsnetwerken, de grootschalige inzet van cloud-oplossingen en de uitdagingen van ‘big data’, de grote hoeveelheden ongestructureerde gegevens die inherent zijn aan de hedendaagse manier van zakendoen.

BT lanceert vandaag een aantal vernieuwingen in het BT Assure-portfolio die Chief Security Officers en Chief Information Officers kunnen helpen de risico’s opnieuw af te wegen:

  • Assure Secure Web biedt klanten een uniform beleid voor toegang tot het internet voor alle apparaten, ongeacht of deze eigendom zijn van de medewerker of het bedrijf, met één enkel, gecentraliseerd en direct bij te werken overzicht, wereldwijde rapportage en rolgebaseerd beheer, waardoor er geen noodzaak is om ieder apparaat individueel te benaderen. 
  • Assure Analytics brengt in real-time potentiële bedreigingen en consequenties voor bedrijven in kaart, om hen te helpen de juiste beleidsbeslissingen te maken. Dit wordt mogelijk gemaakt door BT’s baanbrekende systeem voor data-analyse en -visualisatie. Het is een zelflerend systeem, waarmee bedrijven de gewenste, eenvoudig geïntegreerde informatie kunnen raadplegen wanneer ze willen, en gebruik kunnen maken van elke relevante bron van gegevens. Het maakt een betere besluitvorming mogelijk over de effectiviteit van het beleid, het gebruik van interne en externe middelen, en typische bedreigings-/aanvaller-profielen, allemaal in real-time. 
  • Assure Cyber biedt een persoonlijkere, meer op sturing gerichte ‘security incident and event management’ (SIEM), die volledig interactieve en aan te passen analyses en rapporten mogelijk maakt. Hierdoor kan de respons bij incidenten beter gestroomlijnd worden en kunnen eenvoudiger lessen worden getrokken. 
  • Mobility Lifecycle Management omvat bedrijfseigen of werknemer-eigen apparaten met gedetailleerde toegangsregels, rolgebaseerd gebruik, de mogelijkheid om op afstand data te wissen en updates vanuit de cloud. Het voorziet in een raamwerk voor het benaderen van grote aantallen mobiele apparaten. 
  • Assure eValuator laat klanten en prospects zien hoe de huidige stand van hun beveiliging zich verhoudt tot die van vergelijkbare bedrijven en helpt hen de gebieden te belichten die het meest zorgwekkend zijn. De eValuator beoordeelt de drie elementen van beveiliging: mensen, processen en technologie. De uitkomst van de eValuator biedt klanten een gedetailleerd overzicht van hun huidige status in belangrijke gebieden dat hen helpt om hun beveiligingsuitgaven en -activiteiten te prioriteren.

Jeff Kelly, CEO van BT Global Services, zegt: “De beste bedrijven begrijpen dat zaken doen uiteindelijk draait om een vertrouwensrelatie. Technische ecosystemen kunnen echter soms niet aan hun ambities op dat vlak voldoen en vormen een bedreiging voor het vertrouwen tussen bedrijven, hun klanten, en ondersteunende partijen. Onze klanten worden geconfronteerd met nieuwe mogelijkheden om toonaangevend te zijn op het gebied van beveiliging, waarmee beveiliging centraal komt te staan in de directie. Door intelligentie en innovatie te bevorderen met behulp van ons BT Assure-portfolio, helpen we onze klanten met de identificatie, de implementatie en het leveren van beveiliging waar dit het belangrijkst is: in het hart van de organisatie, in plaats van het er aan de buitenkant op te schroeven. Vertrouwen moet worden ondersteund door een continu investeringsprogramma in bekwame mensen, maar ook in een hypermoderne, wereldwijde infrastructuur en beveiligingsbeheersystemen. Dit is zeker de tijd om de risico’s opnieuw af te wegen.”