Redactie - 16 april 2012

PQR realiseert overstap naar Het Nieuwe Werken voor Gemeente Berkelland


De medewerkers van de gemeente Berkelland zijn overgestapt op Het Nieuwe Werken (HNW). PQR heeft hiervoor een ICT-infrastructuur ontworpen en geïmplementeerd. Naast de modernisering van het datacenter, maakt de gemeente nu ook gebruik van een centraal aangeboden desktopoplossing op basis van Citrix XenApp technologie waarmee medewerkers veilig en mobiel kunnen werken.

Verhuizing met gevolgen
De gemeente Berkelland is begin 2012 verhuisd naar een nieuw gemeentehuis. De beslissing om te verhuizen was de directe aanleiding om de bestaande ICT-infrastructuur onder de loep te nemen en Het Nieuwe Werken te implementeren. Omdat dit een veelomvattend traject was, is besloten het op te delen in afzonderlijke projecten, waarin PQR sinds 2010 als ICT-partner van de gemeente optreedt.

Virtualiseren voor HNW
Inmiddels is de hele infrastructuur, zowel hardware- als softwarematig, gemoderniseerd. Om de eindgebruikers vanuit een centrale omgeving altijd en overal een desktop aan te kunnen bieden, heeft gemeente Berkelland een Server Based Computing omgeving geïmplementeerd op een met VMware vSphere gevirtualiseerde serveromgeving. Met behulp van Citrix XenApp wordt hierop een op Windows 7 gebaseerde desktop aangeboden, die altijd en overal vanaf ieder device te benaderen is.
 
“PQR staat bekend als dé applicatie- en desktopdeliveryspecialist en heeft deze implementatie met behulp van de best practices van Project Virtual Reality Check vormgegeven. Tot 2011 maakten wij binnen de gemeente geen gebruik van servervirtualisatie. Medio 2011 is het serverpark vernieuwd en hebben we ervoor gekozen om alle servers te virtualiseren. Hiermee hebben wij een maximale flexibiliteit en betrouwbaarheid binnen het onderliggende platform gerealiseerd,” aldus Nenad Vasiljevic, ICT Coördinator van de gemeente.

Veilig en mobiel
Met het oog op deze ontwikkelingen heeft PQR geadviseerd te investeren in voldoende storage- en servercapaciteit voor de komende jaren. Het volledige datacenter van de gemeente is vernieuwd. Een Storage Area Network (SAN) van NetApp is nu over twee fysiek gescheiden locaties verdeeld, 10 HP DL380 servers zijn geïmplementeerd. Binnen de gemeente zijn 250 Wyse thin clients geplaatst, waarop de medewerkers werkplekonafhankelijk toegang kunnen krijgen tot hun persoonlijke desktop. De infrastructuur is beveiligd met behulp van onder andere securitysoftware van Trend Micro en tokens. In de oude situatie konden medewerkers van de gemeente Berkelland alleen op kantoor hun werkzaamheden goed verrichten. Nu, met de geheel vernieuwde ICT-infrastructuur, kunnen zij veilig mobiel werken.

“Het nieuwe werken is steeds actueler. Naast de gemeente Berkelland overwegen tal van andere gemeenten het nieuwe werken in te voeren”, licht Bas ter Heurne, Sales Manager van PQR toe. “PQR begrijpt als geen ander welke technologie het nieuwe werken kan faciliteren. Van een werkplekconcept dat overal en altijd op een veilige manier bereikbaar is tot en met het invoeren van e-collaboration oplossingen waardoor medewerkers op afstand efficiënter met elkaar kunnen samenwerken. Dit leidt uiteraard tot positieve effecten voor maatschappij en milieu. PQR is zeer trots op een geslaagde implementatie bij gemeente Berkelland. In de vorm van een partnership hebben de gemeente en PQR samen de implementatie van de nieuwe ICT-infrastructuur tot een goed einde gebracht. Wij streven naar langetermijnrelaties. De basis hiervoor met de gemeente Berkelland is gelegd.”