Redactie - 03 april 2012

The Green Grid lanceert een gratis zelfevaluatie-instrument


Dankzij The Green Grid, een industrie consortium met als doel de efficiëntie van energieverbruik in datacenters en zakelijke IT omgevingen te verbeteren, kunnen datacenter operators hun vooruitgang vergelijken met de beste praktijkvoorbeelden op het gebied van efficiëntie, duurzaamheid en het terugdringen van energieverbruik.

De gratis online tool biedt iedereen de mogelijkheid om hun datacenter en IT-portefeuille te beoordelen aan de hand van The Green Grid’s Data Centre Maturity Model (DCMM), een uitgebreide set criteria voor een groener en duurzamer datacenter.

De nieuwe DCMM tool stelt gebruikers daarnaast in staat om elk aspect van hun datacenter te analyseren, zoals bijv. informatie over de voeding, koeling, rekenkracht en opslagcapaciteit van het netwerk. Gebruikers kunnen hun vooruitgang op basis van deze informatie vergelijken met branchegenoten en de beste praktijkvoorbeelden.

“Het Data Center Maturity Model is ‘s werelds meest uitgebreide instrument om datacenter operators met een tool op weg te helpen naar maximale duurzaamheid en energie-efficiëntie”, zegt Harkeeret Singh, voorzitter van The Green Grid Technica Work Group. “De nieuwe online benchmarking tool bouwt hierop voort met duidelijke beoordelingscriteria om zich te kunnen vergelijken met praktijkvoorbeelden en een vijfjarig stappenplan voor de industrie”.

“De DCMM criteria geven per datacenter gebied capaciteitsomschrijvingen, hierdoor kunnen operators hun huidige prestaties benchmarken, het volwassenheidsniveau vaststellen en de vervolgstappen en innovaties bepalen die nodig zijn voor betere energie-efficiënte en duurzaamheid,” vervolgde Singh.

“Zodra de “users” hun gegevens ingevoerd hebben, krijgen gebruikers toegang tot hun eigen persoonlijke DCMM equalizer. Een model dat ze in staat stelt om het volwassenheidsniveau vast te stellen en te bepalen welke innovaties nodig zijn als onderdeel van de strategie die leiden tot een energie-efficiënter en duurzamer datacenter. Dit geeft gebruikers ook de mogelijkheid om te zien hoe ze presteren in vergelijking tot de industrie en vergelijkbare datacenters. Daarnaast zien ze welke vervolgstappen nodig zijn om de efficiëntie te verhogen.”

“Het DCMM moet worden gezien als een collectieve routekaart voor de industrie; operators zullen aandringen op verder ontwikkelde niveaus van het model en zowel leveranciers als fabrikanten zullen gebruikers helpen om hun doelstellingen te halen. Er is veel cynisme over ‘groene’ initiatieven van de IT-industrie, soms terecht. Het Data Centre Maturity Model (DCMM) zal er uiteindelijk voor zorgen dat datacenters kunnen bewijzen dat ze vooroplopen in de industrie, en wellicht ook voorlopen op hun concurrenten, op het gebied van energiegebruik en duurzaamheid,” aldus Singh.