Redactie - 02 april 2012

Virtueel oefenen met Engagementgame geeft managers grip op bevlogenheid


Met de vandaag gepresenteerde interactieve “Engagementgame” hebben managers een online tool in handen die hen helpt te doorgronden welke rol zij spelen in werkdrukpreventie en het stimuleren van bevlogenheid van hun medewerkers.

Omdat de interactieve game directe feedback geeft op hun virtuele handelen op korte én langere termijn, is het een effectieve manier van leren over een thema dat soms een negatieve lading heeft (in geval van werkdruk en werkstress), of als ongrijpbaar wordt beschouwd. Bevlogen medewerkers kunnen bedrijven en instellingen veel voordeel opleveren. Bevlogen werknemers zijn meer betrokken, verbonden, energiek, hebben meer passie en ervaren meer persoonlijke groei. Een manager die leiding geeft aan bevlogen werknemers heeft goud in handen.

De Engamentgame die online te spelen is, is een initiatief van TNO en is ontwikkeld samen met 365, Ranj en ING. TNO ontwikkelde een model op basis van een uitgebreide literatuurstudie en expertise van zowel TNO als 365 op het terrein van bevlogenheid en stress. Ook de praktijkervaring van 365 op dit terrein is gebruikt om kennis over werkstress en bevlogenheid met elkaar in verband te brengen. Dat model is gecombineerd met de kennis van TNO over “serious games” om leerprocessen en kennisoverdracht te bevorderen.

Eén van de oorzaken van het feit dat in bedrijven te weinig aandacht besteed wordt aan zowel het voorkomen van werkdruk en werkstress als het stimuleren van bevlogenheid is dat managers de knelpunten wel kennen, maar onvoldoende en zeer gefragmenteerde kennis hebben over en inzicht in mogelijke oplossingen en maatregelen. Prof. dr. Willem van Rhenen, hoogleraar “Engagement & Productivity” aan Nyenrode Business Universiteit en tevens lid van de Raad van Bestuur van 365: “Het zijn de individuele energiebronnen van werknemers als passie, betrokkenheid en bevlogenheid die een sleutelrol spelen in het verhogen van de productiviteit en de rentabiliteit van de organisaties”.

Commitment management essentieel 
Dr. Birgitte Blatter (TNO): “Uiteraard zijn er al eerdere managementinterventies rond werkdruk en werkstress ontwikkeld. Maar het lukte onvoldoende om managers het belang van hun eigen rol hierin en het effect van maatregelen op de lange termijn te laten inzien. En dat terwijl committment van het management één van de belangrijkste voorwaarden is voor het slagen van een interventie. We gooien het over een heel andere boeg met deze game, door ook aandacht te besteden aan het stimuleren van bevlogenheid. Op een leuke manier aan een beladen thema werken, dat is het idee.”