Redactie - 27 maart 2012

Nederland doet goed mee met Europees innovatieprogramma


Eurocommissaris Geoghegan-Quinn roemt de Nederlandse innovatiekracht bij instellingen en bedrijfsleven tijdens de jaarlijkse Innovation Lecture. Ook meldde ze dat Nederland met één op de vijf internationale projecten meedoet in het Europees Innovatieprogramma (KP7-programma). Geoghegan-Quinn was op uitnodiging van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) op 26 maart hoofdspreker tijdens de jaarlijkse Innovation Lecture in de Ridderzaal.

Nederland verovert bijna 7 % van Europese onderzoeksbudget
Het KP7-programma van Europa is in het leven geroepen om wetenschap en technologie te stimuleren bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen zoals vergrijzing, gezondheidszorg en duurzaamheid. Onderzoekers bij bedrijven of instellingen (in consortia van minimaal 3 landen) kunnen in een Europa-brede competitie inschrijven op ‘calls’ van het programma. Van alle Nederlandse voorstellen wordt 24,5 % gehonoreerd. Dat ligt boven het gemiddelde van 20,6% voor het Europese Innovatieprogramma. Nederlandse onderzoekers doen dus goed mee en veroveren bijna 7 % van het Europese onderzoeksbudget.

Voorafgaand aan de lezing spraken Verhagen en Geoghegan-Quinn over een aantal punten op het gebied van innovatie zoals het programma Horizon 2020, de opvolger van KP7, en de topsectoren.

De Innovation Lecture is een jaarlijkse bijeenkomst waar het belang van innovatie voor onze economische groei centraal staat. Vertegenwoordigers en prominenten uit het bedrijfsleven, de wetenschap, de brancheorganisaties en diverse politici wonen de lezing bij.