Redactie - 20 maart 2012

Nederlandse organisaties lopen achter met inrichten mobiele werkplekken


Het Nederlandse bedrijfsleven loopt achter met de inrichting van flexibele werkomgevingen voor werknemers, vergeleken met bedrijven in andere landen. Gemiddeld heeft tachtig procent van de onderzochte organisaties in Europa, Noord-Amerika en de BRIC-landen een mobiele werkplek voor werknemers ingericht, in Nederland biedt slechts tweederde (66%) van de organisaties een flexibele werkomgeving voor werknemers.  

Dat blijkt uit het wereldwijde onderzoek ‘Workshifting Index’ van Citrix. Voor het onderzoek werden 1.100 IT-beslissers uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Australië, China, Japan en India ondervraagd. Onder workshifting wordt verstaan dat er kan worden gewerkt op iedere locatie, op ieder gewenst moment en met de best beschikbare middelen. Onder het Braziliaanse bedrijfsleven speelt de overgang van vaste naar mobiele werkplekken het meest; maar liefst negentig procent van de Braziliaanse organisaties zegt al mobiele werkplekken te faciliteren.    

Van de voordelen van workshifting zijn Nederlandse organisaties wel overtuigd, al is het wat minder dan collega’s in andere landen. De belangrijkste voordelen van workshifting die worden genoemd zijn:

  • De mogelijkheid om te werken vanaf iedere gewenste locatie (54%, tegenover 71% wereldwijd)
  • De mogelijkheid om vanuit huis te werken wanneer ze dat willen (46%, tegenover 63% wereldwijd)
  • Het vergroten van de productiviteit van medewerkers (44%, tegenover 64% wereldwijd).
Andere voordelen die workshifting met zich meebrengen zijn lagere operationele en IT-kosten en verbeterde tevredenheid onder de medewerkers.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het einde van het PC-tijdperk dichterbij is dan ooit, omdat steeds meer organisaties beschikken over een strategisch Bring Your Own Device-beleid. Vergeleken met omringende landen maken Nederlandse werknemers relatief veel gebruik van privé-apparaten op de werkvloer: ruim 41 procent tegenover een kleine 35 procent van alle respondenten. Dat Nederlandse bedrijven voorop lopen als het gaat om BYOD-strategieën blijkt ook uit eerder onderzoek van Citrix, de Bring-Your-Own index’ die halverwege 2011 is uitgevoerd.

Rob van der Hoeven, Area Vice President van Citrix Benelux: “Bring-Your-Own-programma’s worden massaal omarmd door Nederlandse organisaties, maar kennelijk is de ultieme vorm van Het Nieuwe Werken, workshifting, nog niet aan iedereen besteed. Toch verwacht de grootste meerderheid – 88 procent - van de Nederlandse organisaties, wel binnen nu en twee jaar een flexibele werkplek voor hun medewerkers ingericht te hebben. Workshifting is een onderwerp wat dus wel erg leeft.”