Redactie - 20 maart 2012

Acht van de tien datacenters en computerruimtes verspillen onnodig energie


Tachtig procent van de datacenters en computerruimtes in ons land is inefficiënt als het gaat om energie, hetgeen leidt tot onnodig hoge energiekosten. Dat blijkt uit gegevens van Schneider Electric. De meeste CIO's en IT-managers vermoeden weliswaar dat hun IT-ruimte niet energie-efficiënt is, maar kunnen de zwakke plekken niet precies aangeven. Om exact te kunnen meten waar de pijnpunten zitten en hoe deze rendabel kunnen worden opgelost, introduceert Schneider Electric speciale assessments.

IT-afdelingen beschikken niet over concrete cijfers van de apparatuur in hun computerruimte of datacenter. Daardoor ontbreekt het ze aan een goede onderbouwing om gerichte investeringen te doen in het verbeteren van de energie-efficiëntie van de IT-ruimte. De assessments van Schneider Electric kunnen vrijwel alle aspecten binnen een serverruimte of rekencentrum meten. Hiermee beschikken IT-afdelingen over tools waarmee zij op gefundeerde wijze de ruimte kunnen optimaliseren. Met de assessment creëren ze een interne business case, waardoor een effectief groeipad voor de komende jaren kan worden opgebouwd.

Schneider Electric heeft twee assessments op de markt gebracht: de walkthrough assessment (EnergyStep 1) en de diepte-assessment (EnergyStep 2). De walkthrough assessment is met name gericht op computerruimtes of kleinere datacenters en brengt de belangrijkste zwakke punten aan het licht. Hiermee verkrijgen organisaties de belangrijke cijfers over de mate van energie-efficiëntie.

De diepgaande en gedetailleerde assessment leidt tot een extensief verbeterprogramma, dat ook voorziet in geplande metingen over langere tijd. Hiermee wordt continu de vinger aan de pols gehouden, waardoor de return-of-investment (ROI) van de investeringen op de voet kan worden gevolgd en aangetoond. Deze assessment is gericht op de grotere datacenters en voorziet in nauwkeurige en betrouwbare metingen omtrent de PUE.

Met de assessments wil Schneider Electric IT-managers en beheerders van computerruimten en datacenters aantonen dat snel flinke efficiencyslagen kunnen worden behaald. Uit de reeds uitgevoerde assessments bleek 80 procent met enkele snel terugverdiende investeringen een beduidend hogere energie-efficiency te kunnen realiseren, resulterend in een aanmerkelijk lagere energierekening.

Wim Hendriksen, Vice President IT Business Benelux: "De walkthrough assessment geeft een eerste inzicht waar het mis is met de energie-efficiency en waar de quick wins zitten. Maar om precies te weten wat de staat van de energie-efficiency van een computerruimte of datacenter is, moet Data Center Infrastructure Management (DCIM) worden geïmplementeerd. DCIM monitort continu alle componenten van de infrastructuur, zodat ook in de loop der tijd haarfijn kan worden vastgesteld waar nieuwe verbeterkansen liggen. Zo kunnen investeringen cijfermatig worden onderbouwd en de terugverdientijd worden vastgesteld. Bovendien voorkomt DCIM ondercapaciteit van onder meer koeling en UPS."