Redactie - 12 maart 2012

BYOD in het ziekenhuis: nieuwe app voor radiologen


De Healthcare divisie van ICT Automatisering presenteert op 13 en 14 maart de in huis ontwikkelde Android App mPACSView tijdens de DroidCon 2012 in Berlijn. Op dit internationale congres staan de technologische en economische aspecten van het mobiele platform Android centraal. mPACSView ondersteunt radiologen tijdens de werkzaamheden die ook buiten het ziekenhuis uitgevoerd kunnen worden.

Inmiddels heeft Android zich bewezen en het thema dit jaar is: Droidcon evalueert! Op deze technische conferentie voor ontwikkelaars wordt steeds meer aandacht gegeven aan business onderwerpen. Uit ruim 130 inzendingen is de inzending van ICT Automatisering geselecteerd.
Radiologen werken meer en meer buiten het ziekenhuis, echter eenvoudig is dit niet, er moet in vele gevallen ingelogd worden op een speciale omgeving waarbij een laptop of pc benodigd is. Kortom niet een oplossing van deze tijd. Een radioloog wil de medische beelden kunnen zien op elke moment van de dag en op elke plaats, de uitvoering en bediening moet eenvoudig zijn en de privacy van de patient dient gewaarborgd te blijven.

Met de mPACSView App is het mogelijk om op een Android tablet medische beelden te bekijken en annotaties (aantekeningen) te maken. De hoge mate van beschikbaarheid van de medische beelden en het snel doorlopen van de medische beelden zijn hierbij van groot belang voor de werkzaamheden van een radioloog. De mPACSView App is dan ook in nauwe samenwerking met een groep Nederlandse radiologen ontwikkeld.

De beperkte hardware resources van een tablet en het niet mogen opslaan van de privacy gevoelige data op de tablet levert een aantal uitdagingen op om de medische beelden vloeiend te tonen.