Redactie - 02 maart 2012

ICT sector krimpt 2,4 procent in 2012


AME Research
, specialist in financieel onderzoek naar ICT ondernemingen en marktsegmenten, verwacht dat bij extra besparingen van €9 miljard door het Kabinet, de ICT sector in 2012 krimpt met 2,4% tot €27,6 miljard. De krimp in de telecomsector is naar verwachting het sterkst met een daling van 2,9%. De telecomsector maakt 48,2% uit van de totale ICT sector. De IT markt (hardware, software en diensten) krimpt 1,8%.

De ICT bestedingen in procenten van het BBP dalen verder naar 4,5% daarvan. De hardware bestedingen nemen met 1,9% af vooral door minder verkopen tegen lagere prijzen in de consumentenmarkten. De groei van uitgaven aan software blijft beperkt tot 1,9% door zwakkere bestedingen aan systeemsoftware door bezuinigingen bij overheden en bedrijven. De uitgaven aan productiviteit verbeterende applicatiesoftware en apps nemen wel met 2,5% toe.  

De bestedingen aan IT diensten nemen naar verwachting met 3,3% af door minder consulting, door afnemende beheer- en onderhoudsbestedingen en prijsconcurrentie. Wel nemen de uitgaven aan integratie van softwaresystemen toe. Deze prognoses zijn gebaseerd op trends in het verleden, het verband tussen ICT bestedingen en economische groei en de transformatie van de ICT sector zelf. Waarschijnlijk zal 2013 tot een opleving leiden omdat dan de bedrijfsinvesteringen en de export weer toenemen.