Redactie - 28 februari 2012

Buitenlandse goksites in Nederland op zwart


Websites en telefoondiensten van grote internationale gokbedrijven moeten worden geblokkeerd voor Nederlanders. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad die op www.rechtspraak.nl is gepubliceerd.

De uitspraak is een volgende stap in een langlopende zaak tussen de Lotto en het Britse gokbedrijf Ladbrokes. De Lotto heeft in Nederland het monopolie bij het organiseren en aanbieden van kansspelen in Nederland. Het bedrijf heeft als enige op grond van de Wet op de kansspelen een vergunning voor het organiseren van loterijen en lotto’s.

Ladbrokes biedt via internet kansspelen aan aan het Nederlands publiek. Dit is in strijd met de wet, heeft de Hoge Raad geoordeeld. Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg bepaalde twee jaar geleden al dat Nederland niet in strijd met het Europese recht handelt als wordt verboden in Nederland kansspelen via internet aan te bieden.

Volgens de Lotto is het aanbieden van kansspelen door Ladbrokes oneerlijke concurrentie. De Lotto moet zich aan een groot aantal strenge voorschriften houden, terwijl Ladbrokes dat als Brits bedrijf niet hoeft te doen.

(c) ANP