Redactie - 24 februari 2012

Flexibele licentiemodellen voor hoger onderwijs


SURFdiensten, de ICT-marktplaats voor het hoger onderwijs en onderzoek, introduceert een nieuwe webomgeving waarmee flexibele licentiemodellen worden aangeboden. Hierdoor krijgen de ruim 450 aangesloten onderwijsinstellingen volledig inzicht in de licentiekosten en is maatwerkafname van licenties mogelijk. Daarmee ontstaat meer grip op het ICT-gebruik. Ook is het nu mogelijk om de afname van clouddiensten te berekenen. Het hele proces is gedigitaliseerd, van het afsluiten van de licentie tot het sturen van de factuur. De nieuwe omgeving is het primaire platform voor het afnemen en aanbieden van licenties voor circa 750.000 eindgebruikers en circa 200 ICT-aanbieders. Het platform is gebouwd door Winvision, ICT-dienstverlener gespecialiseerd in Microsoft-technologie, en is het eindresultaat van het project Licentiemodellen Next Generation (LMNG).

"Instellingen gaven aan behoefte te hebben aan meer flexibiliteit in door ons gehanteerde licentiemodellen. Daarnaast zagen we dat steeds meer ICT-aanbieders hun software als dienst in de cloud aanboden, veelal in de vorm van SaaS (Software as a Service). Het was voor ons dus zaak om op deze marktontwikkelingen in te spelen, wat heeft geleid tot een volledige nieuwbouw van de back- en frontoffice van SURFdiensten", aldus Jan Bakker, directeur van SURFdiensten. "Dit alles is gerealiseerd binnen het project LMNG. Het was een stevig project en we zijn dan ook zeer tevreden dat de omgeving nu live is gegaan. Hiermee is de dienstverlening vanuit SURFdiensten toekomstvast geworden".

Flexibel en kostenbesparend
Met het LMNG-project ontstaat meer flexibiliteit bij het afsluiten van licentieovereenkomsten. Instellingen kunnen kiezen uit licenties voor individuen, groepen, instellingen en consortia. Hierdoor kunnen instellingen helemaal op maat licenties gaan afnemen, wat instellingen kostenbesparingen kan opleveren.

Licenties kunnen op basis van verschillende eenheden worden aangeboden en afgerekend, zoals de keuze in looptijden (licenties per maand, jaar of langer) en groepsgrootte, of afrekenen op basis van gebruiksduur (werkelijk gebruik) of gebruiksmoment. Dankzij de nieuw ontwikkelde functionaliteit voor ‘zoeken‘ en 'berekenen’ die onderdeel is van het platform, krijgen de instellingen meer inzicht in de kosten. Met deze tool kunnen zij op basis van diverse variabelen de prijzen en mogelijkheden berekenen, bekijken en vergelijken.

De nieuwe licentiemodellen van SURFdiensten vereisten een geheel nieuwe IT-omgeving. ICT-dienstverlener Winvision heeft het nieuwe platform, de infrastructuur en de koppelingen met de onderliggende systemen ontwik voor afname van de diensten: er hangt een complete keld en gebouwd op basis van Sharepoint 2010. Projectleider Jorryt de Vries van Winvision: “Het was een complexe en intensieve klus, voor Winvision en voor SURFdiensten. Het nieuwe systeem is dan ook meer dan alleen een frontofficebackoffice aan waarin ook authenticatie en federatie zijn ingericht. Cruciaal voor het succes van dit project was de innige samenwerking. Winvision heeft vrijwel continu met acht mensen op locatie bij SURFdiensten aan LMNG gewerkt. Het project is iteratief opgezet en uitgevoerd: elke drie weken werd een nieuwe release opgeleverd en getest. Zo kon heel agile toegewerkt worden naar de oplevering van LMNG 1.0 vandaag.”


Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024