KLPD ontvangt SURFcert Security Award 2012
15-02-2012
Deel dit artikel:

KLPD ontvangt SURFcert Security Award 2012


Tijdens de beveiligingsconferentie SURFcert & SURFibo heeft Dave Monnier van Team Cymru uit naam van de jury de SURFcert Security Award uitgereikt aan het Korps Landelijke Politiediensten / Team High Tech Crime (KLPD/THTC). Peter Zinn, senior adviseur van Team High Tech Crime, nam de prijs in ontvangst. De SURFcert Security Award wordt uitgereikt aan een persoon of een organisatie die zich op inspirerende, proactieve wijze inzet voor verbetering van informatiebeveiliging, privacybescherming of bestrijding van cybercrime.

In het juryrapport staat dat de KLPD/THTC de prijs dankt aan zijn toegenomen aandacht voor de problemen die de georganiseerde misdaad in cyberspace met zich meebrengt. De jury waardeert de wijze waarop KLPD/THTC de problemen rechercheert en in toenemende mate succesvol bestrijdt. Daarbij valt de verfrissende wijze op waarmee de KLPD hierover communiceert en de samenwerking zoekt met sectoren die met kennis en kunde een bijdrage leveren aan de bestrijding van zware georganiseerde cybercriminaliteit op het internet.

White hats vs Black hats

Onder het motto dat het internet de 'white hats' minimaal zoveel mogelijkheden zou moeten bieden als de 'black hats', is het KLPD/THTC een onorthodoxe weg van boeven vangen ingeslagen die succesvol belooft te zijn, waarbij een out-of-the-box benadering tot verrassende en bemoedigende resultaten leidt. Ook de open wijze waarop KLPD/THTC, in de persoon van Peter Zinn, deze nieuwe werkwijze aan de buitenwereld demonstreert verdient naar het oordeel van de jury grote waardering. Dat de resultaten van het team in het buitenland niet onopgemerkt blijven is daar volgens de jury een logisch gevolg van.

Beveiligingsconferentie

Het platform voor informatiebeveiligers in het onderwijs (SURFibo) en het incident response team van SURFnet (SURFcert) organiseren jaarlijks een conferentie die in het teken staat van beveiliging in de omgeving van het hoger onderwijs en onderzoek. Tijdens de conferentie wordt de SURFcert Security Award uitgereikt. Eerdere winnaars van de award zijn onder andere Team Cymru (2011), dat al meer dan tien jaar onderzoek doet naar beveiligingsincidenten op internet en organisaties ondersteunt bij het oplossen van beveiligingsproblemen; en Bits of Freedom (2010), de beweging die sinds 2006 de privacy en communicatievrijheid in de digitale wereld verdedigt door een constructieve lobby en actieve campagnes.

Jury

De jury van de SURFcert Security Award bestond dit jaar uit: Wim Biemolt, Security Officer SURFnet, Martijn van der Heide, Security Officer KPN, Erik de Jong, Security Advisor NCSC, Ewout Meij, Multi-Regional Security Officer Deutsche Telekom en Jacques Schuurman, juryvoorzitter en security officer XS4ALL.
  

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security