Nieuwe aanbestedingswet aangenomen
15-02-2012
Deel dit artikel:

Nieuwe aanbestedingswet aangenomen


Een belangrijke stap op weg naar een eerlijkere manier van aanbesteden. Zo reageerde minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) op de instemming van de Tweede Kamer met de nieuwe aanbestedingswet, die meedingen naar overheidsopdrachten eenvoudiger en transparanter moet maken.

'Het goed dat we iets doen aan de klachten van ondernemers over onduidelijke regels en onredelijke eisen bij aanbestedingen,' aldus minister Verhagen. 'Ook kleinere bedrijven moeten een eerlijke kans krijgen op opdrachten van de overheid.' De nieuwe aanbestedingswet zal nog worden behandeld in de Eerste Kamer. Een wetsvoorstel van het vorige kabinet werd door de senatoren afgewezen.

'Een eerlijke aanbesteding is ook in het belang van de belastingbetaler,' aldus minister Verhagen. 'Daardoor neemt de concurrentie toe, waardoor de prijs van het werk zakt en de kwaliteit stijgt.' Volgens het nieuwe wetsvoorstel mogen opdrachten niet meer zonder goede reden worden geclusterd. Daardoor maken kleinere bedrijven meer kans. Een bedrijf met 120 vestigingen mag bijvoorbeeld de schoonmaak van alle overheidsgebouwen niet meer bundelen in één aanbesteding. De overheid mag ook geen onredelijke contractvoorwaarden meer stellen. Hierdoor hoeft een kleine ondernemer niet alle risico’s van een bouwproject te dragen, terwijl die zich onmogelijk daartegen kan verzekeren.
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Overheid