71 procent meer beveiligingsincidenten dankzij mobiele apparaten
09-02-2012
Deel dit artikel:

71 procent meer beveiligingsincidenten dankzij mobiele apparaten


Onderzoek van Check Point Software Technologies laat zien dat het aantal mobiele apparaten voor privégebruik dat contact maakt met het zakelijke netwerk meer dan verdubbeld is in de afgelopen twee jaar. Bijna de helft van deze apparaten bevat gevoelige data. Het rapport 'The Impact of Mobile Devices on Information Security' beschrijft dat 71 procent van de bedrijven gelooft dat het gebruik van dergelijke mobiele apparaten een toename in beveiligingsincidenten heeft veroorzaakt. Deze bedrijven maken zich ernstig zorgen over het verlies van gevoelige data die op de apparaten van werknemers staan, waaronder email (79 procent), klantgegevens (47 procent) en login-gegevens voor het netwerk (38 procent).

Smartphones en tablets worden steeds vaker in zakelijke omgevingen gebruikt omdat ze zo efficiënt werken, eenvoudig en snel toegang geven tot veel informatie. Het gebruik van deze apparaten is inmiddels door velen geaccepteerd, maar IT-managers worstelen met de beveiliging van de overvloed aan apparaten en besturingsystemen terwijl ze ook zorg moeten dragen voor het beschermen van hun organisatie tegen dataverlies.

“De 'consumerization of IT' staat hoog op het lijstje van aandachtpunten van CIO's komend jaar. Daarom hebben we geïnventariseerd wat volgens IT-managers de grootste beveiligingsuitdagingen zijn als het gaat om mobiele apparaten", zegt Juliette Sultan, head of global marketing van Check Point Software Technologies. “De explosie van mobiele apparaten die contact maken met het zakelijke netwerk zorgt vaak voor meer kans op gegevensverlies en grotere beheercomplexiteit. Deze trend zal volgens ons doorzetten in 2012 waardoor bedrijven serieus aan de slag moeten met het ontwikkelen en doorvoeren van beleid voor remote access."

De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek:

  • Toename in mobiele apparaten die contact maken met het zakelijke netwerk – Bij ongeveer 94 procent van de onderzochte bedrijven is een toename van privé mobiele apparaten die contact maken met het zakelijke netwerk. 78 procent van de respondenten geeft aan dat het om een verdubbeling gaat in de afgelopen twee jaar.
  • Meest voorkomende besturingssystemen en hun beveilingsrisico's – Apple (30 procent) en BlackBerry (29 procent) zijn de meest voorkomende besturingsystemen die contact maken met het zakelijke netwerk, gevolgd door Android (21 procent). Bijna de helft van de respondenten (43 procent) denkt dat Android-apparaten een groot beveiligingsrisico met zich meebrengen.
  • Gedrag werknemers beïnvloedt veiligheid mobiele gegevens – De meerderheid van de bedrijven gelooft dat het gebrek aan bewustzijn bij werknemers de grootste bedreiging is voor de veiligheid van mobiele gegevens. Dit wordt gevolgd door internetgebruik op mobiele apparaten (61 procent), onveilige Wi-Fi-verbindingen (59 procent), verloren of gestolen apparaten (58 procent) en downloads van kwaadaardige apps (57 procent).
  • Direct verband tussen aantal mobiele apparaten en beveiligingsincidenten – Ongeveer 71 procent van de bedrijven gelooft dat de toename in het gebruik van smartphones en tablet pc's ervoor heeft gezorgd dat er de afgelopen twee jaar een verhoging is geweest in het aantal beveiligingsincidenten binnen hun organisatie.
  • Veel mobiele apparaten bevatten gevoelige klant- en bedrijfsgegevens – Privé- en zakelijke apparaten bevatten en benaderen vaak gevoelige informatie, waaronder e-mail (79 procent), klantgegevens (47 procent) en login-gegevens (38 procent) voor interne databases of business-applicaties.

“Een goede strategie voor mobiele beveiliging focust op het onderwijzen van werknemers over het beleid en bedreigingen, vereenvoudigt het beheer en zorgt ervoor dat toegang vanaf afstand op een goede, veilige manier wordt geregeld. Check Point biedt klanten deze flexibiliteit, waarbij alle netwerken, eindpunten en mobiele apparaten goed zijn beveiligd", aldus Sultan.
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security