Redactie - 08 februari 2012

Advies Digitale Oorlogvoering aangeboden aan Tweede Kamer


Gisteren hebben de ministers Hillen van Defensie en Rosenthal van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer het gezamenlijke advies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) en de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV) over digitale oorlogvoering aangeboden. Het rapport, getiteld Digitale Oorlogsvoering, gaat in op de gevolgen die bedreiging van digitale veiligheid heeft op het Nederlands buitenlands veiligheids- en defensiebeleid.

Digitale veiligheid is het vrij zijn van gevaar of schade, veroorzaakt door verstoring of uitval van ICT of misbruik van ICT. Het gevaar of de schade door misbruik, verstoring of uitval kan bestaan uit beperking van de beschikbaarheid of betrouwbaarheid van ICT, schenden van de vertrouwelijkheid van in de ICT opgeslagen informatie of schade aan de integriteit van die informatie.

Het advies stelt onder meer dat een digitale aanval onder bepaalde omstandigheden kan worden opgevat als een gewapende aanval en stelt dat het recht van zelfverdediging van toepassing is.? Minister Rosenthal: 'Het is niet voor niets dat de Navo cyberdreiging heeft opgenomen in het nieuwe Strategisch Concept. Onze samenlevingen zijn kwetsbaar voor aanvallen via internet. We kunnen ons dat niet genoeg realiseren.'
 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024