Redactie - 31 januari 2012

Eén Europees octrooi stimulans voor Europese economie


'Er moet zo snel mogelijk een akkoord komen over één gemeenschappelijk Europees octrooi en één octrooigerecht. Dit komt de Europese economie ten goede.' Dat zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) 30 januari 2012 bij een bezoek aan het Europees octrooibureau in Rijswijk. Er wordt al 30 jaar in Europees verband gesproken over het goedkoper maken van aanvragen en verdedigen van octrooien. Een akkoord is dichtbij, maar er is nog geen overeenstemming over de locatie van het Europese octrooigerecht. Het onderwerp wordt 30 januari 2012 besproken tijdens een Europese Raad in Brussel.

'Nederland doet er alles aan om tot een akkoord te komen, het zou een enorme impuls geven aan het groeivermogen van de Europese economie', aldus minister Verhagen. 'Europa mag deze kans niet laten liggen vanwege onenigheid over de locatie van het octrooigerecht. 'Octrooien aanvragen en verdedigen is in de EU nu nog 10 keer zo duur als in de VS en Japan. Vorig jaar bereikte Nederland met een groep van 25 EU-landen een principeakkoord over het invoeren van één Europees octrooi. Dankzij dat akkoord hoeft een octrooi nog maar in één taal te worden vertaald.

Het Europees octrooibureau zorgt er voor dat bedrijven met één aanvraag een octrooi in verschillende Europese landen kunnen krijgen. Het heeft verschillende vestigingen in Europa en een hoofdkantoor staat in München. Van de 6.000 mensen werken er 2.600 in Rijswijk. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van de Europese instelling in Nederland in totaal zo'n 5.500 arbeidsplaatsen oplevert en een toegevoegde waarde van €560 miljoen per jaar.
 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024