Redactie - 31 januari 2012

'Meer doen met dezelfde mensen' in Radboud ziekenhuis


Meer doen met dezelfde mensen, dat is wat de jaarurensystematiek (JUS) mogelijk maakt. In samenwerking met het UMC St. Radboud Nijmegen (UMCN) heeft ORTEC een model ontwikkeld dat binnen de kaders van JUS de personeelsinzet optimaal afstemt op (voorspeld) werkaanbod. Dit model zal centraal staan tijdens de presentatie die Egbert van der Veen, consultant en promovendus ORTEC en Universiteit Twente, zal houden tijdens het congres ‘Personeelsplanning in de zorg’ van Zorgmarkt Academy op 14 februari 2012.

Onder de titel ‘Jaarurensystematiek planmatig toepassen’ zal Egbert van der Veen de toepassing en uitkomsten van dit model aan de hand van data van het UMC St. Radboud uit de doeken doen. “We zijn erg trots op dit model”, aldus Leo Berrevoets, adviseur en analist op het gebied van personeelsplanning bij het UMC St Radboud. “Dit model berekent hoe je binnen de kaders van JUS de inzet van personeel optimaal afstemt op de vraag, bijvoorbeeld meer personeel inzetten als het druk is, minder als het rustig is. Dat is efficienter dan medewerkers altijd op hun aantal contracturen per week in te zetten.” Ook Leo Berrevoets zal op 14 februari presentaties geven. Onder de titel ‘Wat we weten door te meten’ licht hij toe hoe het UMC St Radboud continu onderzoek doet naar beschikbare capaciteit en personele middelen. Vanuit zijn rol adviseert Berrevoets binnen UMC St Radboud inzake het kwantitatief opleidingsbeleid: hoeveel personen moeten opgeleid worden om toekomstige tekorten te voorkomen en daarnaast over de doelmatige inzet van personeel. “Het planmatig toepassen van de jaarurensystematiek valt hier ook onder”, aldus Berrevoets.

Egbert van der Veen vult aan: “Wat wij vaak tegenkomen in de praktijk is dat de jaarurensystematiek vooral “administratief” wordt ingezet. Als medewerkers de ene maand meer werken dan contract, probeert men dat de volgende maand direct te corrigeren door die medewerker minder te laten werken. JUS staat het toe mensen meer in te zetten als de vraag relatief hoog is en minder als deze laag is, ons model berekent HOE je een optimale afstemming tussen vraag en aanbod kunt bereiken, rekening houdend met allerlei inputs, zoals bruto-netto factor, medewerker kwalificaties en contractvormen.”

Jaarurensystematiek planmatig toepassen
Vanuit samenwerking met UMC ST. RADBOUD is ORTEC (Bart Veltman en Egbert van der Veen), gevraagd een bijdrage te leveren aan het congres. Egbert van der Veen licht toe: “In deze samenwerking hebben wij o.a. gezamenlijk onderzoek gedaan naar het model/onderwerp waarover gesproken gaat worden. ORTEC pakt deze gelegenheid graag met beide handen aan, omdat we graag in de markt willen laten zien dat wij voortdurend bezig zijn modellen en software te onwikkelen om zorginstellingen te ondersteunen bij het oplossen van relevante problemen in de zorg.”

De jaarurensystematiek staat toe werktijd te meten per jaar in plaats van per week of per maand. Het is, in overleg tussen werkgever en werknemer, mogelijk medewerkers tijdelijk meer of minder in te zetten, afhankelijk van de zorgvraag. JUS maakt het mogelijk flexibel om te gaan met de inzet van medewerkers. Daarnaast is de afstemming op wensen van medewerkers makkelijker. Binnen JUS is het mogelijk tijdelijk meer of minder te werken als de medewerker bereid is later in het jaar dit te compenseren.

Het UMC St Radboud is een centrum voor patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. Deze drie staan in nauw verband met elkaar. Voor goede patiëntenzorg is wetenschappelijk onderzoek nodig, voor goed medisch onderwijs zijn patiëntenzorg en onderzoek onontbeerlijk. Zo levert het UMCN haar klanten blijvende kwaliteit.