Redactie - 19 januari 2012

SURF: gemiddelde hogeronderwijsinstelling kan 116.000 euro per jaar besparen op energiekosten


Tijdens het symposium 'Groene ICT daar kom je verder mee' heeft SURF een aantal documenten en mogelijkheden gepresenteerd die het hoger onderwijs ondersteunen bij verduurzaming. Eén daarvan is ‘Verkenning powermanagement van werkplekken’, een plan van aanpak waaruit blijkt dat de gemiddelde hogeronderwijsinstelling per jaar zo'n 116.000 euro aan energiekosten kan besparen met behulp van powermanagement software. Een quick scan voor de gehele hogeronderwijssector wijst op een gezamenlijk besparingspotentieel van ongeveer drie miljoen euro per jaar. Dat is een besparing van tien kiloton CO2e-emissies.

SURF heeft bovendien op het symposium de mogelijkheid geboden aan het hoger onderwijs om kosteloos deel te nemen aan een ICT-scan die de mogelijke besparingen aantoont. Daarnaast werd  tijdens het congres de 'Checklist voor duurzaam inkopen van IT-hardware' gepresenteerd.

Wim Liebrand, directeur SURF: "In het Meerjarenplan 2011-2014 staat beschreven wat het hoger onderwijs zich ten doel stelt op het gebied van ICT. De duurzame doelstellingen die er in beschreven staan, zijn ambitieus, maar niet onhaalbaar. Met onder andere de middelen die SURF vandaag heeft gepresenteerd, kunnen individuele instellingen in relatief korte tijd een aanzienlijke stap maken."

Powermanagement
Het plan van aanpak voor invoering van powermanagement in een hogeronderwijsinstelling bestaat uit drie stappen: een quick scan die in enkele uren een goed beeld geeft; een kleinschalige pilot van enkele weken om beter zicht te krijgen op het besparingspotentieel en ervaring op te doen met powermanagement software; en tot slot een grootschalige uitrol met een opschaling naar de hele instelling. Bij vragenlijstonderzoeken geven de meeste mensen aan elke nacht de computer uit te zetten, maar metingen tonen aan dat het overgrote deel van het jaar (94 procent) desktop pc's aan staan en niet handmatig of automatisch in de energiezuinige slaapstand of uit worden gezet. Een hogeschool of universiteit met 5000 desktop pc's kan per jaar circa 116.000 euro en 385 ton CO2e besparen. SURF schat de nettobesparingen, na aftrek van loonkosten en kosten van aanschaf van powermanagement software, per instelling in op 29.000 euro voor het eerste jaar en 91.500 euro in het tweede jaar.

Duurzaam inkopen van IT-hardware
Tijdens het symposium is gisteren ook een checklist gepresenteerd die hogescholen en universiteiten ondersteunt bij een duurzaam ICT-inkoopbeleid. In de checklist wordt ingegaan op de specifieke duurzaamheidsaspecten voor het inkopen van IT-hardware. De checklist sluit zoveel mogelijk aan bij reeds gepubliceerde documenten en is praktisch van opzet. De criteria zijn direct toepasbaar bij het opstellen van offerteaanvragen of aanbesteding documenten, waarbij onderscheid is gemaakt tussen minimumeisen waaraan de leveranciers moeten voldoen, en gunningscriteria waarmee de leveranciers punten kunnen verdienen om een grotere kans op de opdracht maken. Duurzaam inkopen betekent ook dat behalve de gebruiksfase ook de productie en verwerking van de IT-hardware na gebruik in de Total Cost of Ownership (TCO) berekening meegenomen moeten worden. Daarbij is het van belang dat zowel de kosten als de opbrengsten worden samengevoegd en het resultaat binnen dezelfde afdeling valt. Over dit onderwerp is een apart hoofdstuk in checklist opgenomen.

Gratis pilot ICT-scan
Op het symposium is ook de mogelijkheid van een ICT-scan gepresenteerd die laat zien hoe energie-efficiënt en dus hoe duurzaam de ICT-voorzieningen van een hogeschool of universiteit zijn. De ICT-scan geeft ook aanbevelingen voor verbetering. SURF organiseert gedurende 2012 een vervolg op de ICT-scans die zijn uitgevoerd in 2010 en 2011, waarin instellingen zelf nog eenvoudiger een ICT-scan kunnen uitvoeren door gebruik te maken van een nieuw ontwikkelde online tool. Met deze tool is het mogelijk de voortgang van verschillende key performance indicators te monitoren en daarmee de eigen prestaties periodiek te vergelijken én af te zetten tegen de gemiddelde energie-efficiëntie in de hogeronderwijssector. Door het meten, monitoren en analyseren kunnen instellingen de gevolgen van verbeteracties, projecten of nieuw beleid inzichtelijk maken. SURF biedt de mogelijkheid gedurende 2012 een jaar lang kosteloos deel te nemen aan deze pilot en zo de energie-efficiëntie en duurzaamheid van de ICT-voorzieningen te verbeteren.