Redactie - 19 januari 2012

Nieuwe software-check voorkomt rampen


Op 24 januari promoveert Dharmalingam Ganesan aan de VU bij professor Chris Verhoef op het proefschrift Software Architecture Discovery for Testability, Performance, and Maintainability of Industrial Systems. Dharmalingam Ganesan ontwikkelde een effectieve en efficiënte manier om de kwaliteit van software te testen. De kwaliteitsproblemen die hij daarmee boven water haalde, hadden kunnen leiden tot ernstige problemen. Zelfs na de zeer goede tests en kwaliteitscontroles bracht zijn aanpak belangrijke kwaliteitsproblemen aan het licht.

Doden voorkomen
Software is een integraal onderdeel van ons leven geworden. Producten zoals medisch-diagnostische systemen, auto's en mobiele telefoons worden mogelijk gemaakt door enorme hoeveelheden programmatuur. Ook belangrijke systemen als satellieten, vliegtuigen en ruimtevaartuigen worden bestuurd door software. Het maatschappelijke belang van al deze producten vraagt om een hoge softwarekwaliteit. Het uitvallen van systemen kan leiden tot onacceptabel informatieverlies, verstopte infrastructuur of zelfs gewonden of doden. Met behulp van zijn methode ontdekte Ganesan bijvoorbeeld een probleem in een NASA-systeem toen hij de stekker uit een module trok en verving door een equivalente module. Het systeem ging zich misdragen en de software stopte met werken.

Onzichtbare architectuur
Ganesan deed samen met de industrie en de overheid onderzoek naar methodes voor het analyseren van softwarekwaliteit. Hij evalueerde kwaliteitsattributen en richtte zich daarbij op de mogelijkheden om software te testen of verborgen gebreken te ontdekken. Ook analyseerde hij de mate van hergebruik van software in een andere omgeving. De structuur ofwel architectuur van de software moet hiervoor worden blootgelegd. Hij baseerde zijn onderzoek op meer dan tien jaar ervaring met analyses van twee dozijn industriële systemen. Daaruit destilleerde hij de ’best practices’ voor het ontwerpen van hoog kwalitatieve programmatuur. Omgekeerd ontdekte hij ook problematische praktijken en publiceerde daarover om zo herhaling van dat soort fouten te voorkomen. De methoden en technieken zijn overgenomen door de industriële en overheidpartners. Ganesan deed zijn onderzoek in het kader van het ADAM project. Dit is een samenwerkingsverband tussen de VU, NASA, Fraunhofer en QualityCatch.