Redactie - 13 januari 2012

PC-verkoop Q4 daalt 1,4 procent


Wereldwijd is de verkoop van nieuwe pc’s in het vierde kwartaal van 2011 gedaald met 1,4 procent. Over het hele jaar genomen maakte de markt echter een bescheiden stijging door van 0,5 procent. Volgens Gartner vond vooral in de zakelijke markt en de opkomende markten groei plaats. Dat woog op de pc-markt echter niet op tegen de wegvallende vraag van consumenten, die vooral aan het eind van het jaar massaal de hand op de knip hielden.

Na twee kwartalen groei bereikte de pc-verkoop in het vierde kwartaal een aantal van 92,2 miljoen stuks. Deze daling van 1,4 procent was in lijn met de verwachte daling van 1 procent die Gartner eerder bekend maakte. Vooral de economische onzekerheid was debet aan de tegenvallende verkoopcijfers. Het tekort aan harde schijven dat was ontstaan door de overstromingen in Thailand bleek slechts beperkte invloed te hebben op de cijfers. Maar de analisten verwachten dat het effect hiervan in 2012 alsnog tot schaarste zal leiden op de pc-markt.

De grootste aanbieder van pc’s is nog steeds HP, ondanks een daling van de verkoop van 16,2 procent over het hele jaar. Lenovo maakte van alle aanbieders de sterkste groei door, met een percentage van 23 procent. Dit leverde het bedrijf wereldwijd de tweede plaats op. Ook Dell deed het goed, met een goede groei in alle regio’s. Azië sprong daar met dertig procent positief uit.