Redactie - 13 januari 2012

TomTom geeft klanten meer uitleg over het gebruik van hun locatie gegevens


TomTom heeft de afgelopen maanden met het College bescherming persoonsgegevens (CBP) meegewerkt om volledig te voldoen aan privacy-wetgeving. Het CBP heeft geconstateerd dat TomTom persoonlijke gegevens van klanten nooit aan derden heeft verstrekt. Verder stelde het CBP vast dat TomTom helderder moet communiceren over de manier waarop TomTom de gegevens van haar klanten gebruikt om kaarten, navigatie- en verkeersinformatie te maken.

Met dat doel zal TomTom in februari een software update beschikbaar stellen voor alle consumentenproducten. Klanten zullen dan gedetailleerde informatie hebben over welke locatie gegevens TomTom verzamelt, hoe TomTom die gegevens gebruikt en hoe klanten daarvoor toestemming kunnen geven en eenvoudig weer kunnen intrekken. TomTom heeft inmiddels ook een deel van haar website ingeruimd om met videobeelden helder uit te leggen hoe zij locatie gegevens gebruikt en die tegen misbruik beschermt.

"Door betere uitleg te geven over welke gegevens we van onze klanten krijgen als ze besluiten om ons te helpen, voorkomen we onaangename verrassingen. We hebben de bijdragen van onze klanten altijd zorgvuldig behandeld en willen hen nogmaals de verzekering geven dat we informatie gebruiken voor het maken van profielen van wegen en verkeer, niet van mensen.?, zegt Alain De Taeye, lid Raad van Bestuur.

Deze acties vallen samen met de publicatie van het Rapport van Bevindingen door het CBP van zijn onderzoek naar de wijze waarop TomTom locatiegegevens gebruikt. In het rapport onderstreept het CBP dat de gegevens die TomTom deelt met derde partijen, geen overtreding van de Nederlandse privacy-wetgeving oplevert. Het CBP kwam daarnaast tot het oordeel dat TomTom bij het vragen om toestemming aan klanten onvoldoende specifieke informatie heeft verstrekt over welke gegevens verzameld worden en hoe deze gebruikt worden. Het CBP komt bij eerste beoordeling ook tot de conclusie dat de vandaag aangekondigde software-update met de nieuwe, meer gedetailleerde toestemmingsinformatie deze overtreding wegneemt, als deze ingevoerd is.