Redactie - 12 januari 2012

ICT Generalisten in gevarenzone


In het derde en vierde kwartaal van 2011 is de vraag naar ICT-specialisten nauwelijks gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Dit blijkt uit de analyse “Trends en ontwikkelingen op de ICT-arbeidsmarkt 4e kwartaal 2011” door Erik-Jan Monshouwer, competence director ICT bij Yacht, detacheerder van interim-professionals. 
 

Vanaf het begin van het jaar 2011 gemeten, is de vraag op vrijwel alle functies toegenomen, behalve op die van projectleider en projectmanager. Deze zijn respectievelijk 17% en 9% minder gevraagd dan in dezelfde periode in 2010.

Forse groei in de eerste twee kwartalen
In het eerste en tweede kwartaal 2011 was de totale groei op ICT-functies nog fors. Waar gedurende het hele jaar de branches overheid en zorg ver achterblijven in aantallen ICT-vacatures met -38% en -23%, laten industrie en energie en telecom nog steeds een fraaie groei zien van respectievelijk 48% en 45%. De groei in die branches neemt echter vanaf het derde kwartaal geleidelijk af.
In de branche financiële dienstverlening is de eerste twee kwartalen een stijging zichtbaar van 6%. In het vierde kwartaal is de groei echter negatief, namelijk -9% ten opzichte van 2010. Dit komt met name omdat vorig jaar het aantal vacatures juist sterk steeg in het vierde kwartaal. De zakelijke dienstverlening laat een afnemende groei zien; van een groei van 15% in de eerste twee kwartalen naar 11% tot en met november 2011.

Projectleider minder populair

De projectmanager werd in het begin van het jaar nog wel gevraagd, maar daarna zakten de aantallen vacatures voor projectleiders en projectmanagers al snel terug. De afname van vacatures voor projectleiders neemt zelfs af met 21% in het tweede kwartaal tot 17% minder vraag in november.

Erik-Jan Monshouwer: “De vraag naar technisch specialisten in de ICT  stijgt nog steeds. Dat zien we zowel aan de ontwikkelkant, als aan de beheerkant. Zo worden er meer administrators, engineers, ontwikkelaars, testprofessionals en analisten gevraagd. Dat de vacatures voor projectleiders en projectmanagers zijn afgenomen zien we terug aan de aanbodkant; er bieden zich veel zelfstandigen aan op deze functies. Generieke projectmanagers zitten nu echt in de gevarenzone, maar projectmanagers met specifieke branche- of productkennis kunnen nog prima aan de bak komen. De vraag naar ervaring is nog steeds bij alle functies groot, wat het moeilijk maakt voor starters in het vak. Het is voor Professionals in het ICT vak, meer dan ooit, zaak om bij te blijven in nieuwe methodieken en technieken en de ontwikkelingen te volgen op het gebied van bijvoorbeeld ‘outsourcing’, ‘agile-scrum’ en de gevolgen van werken in de ‘cloud’ en in ketens.”

Niet heel actief op zoek naar ander werk

Monshouwer: “Tegenover een hoge en licht toenemende vraag op de markt naar ICT-professionals, staat maar een beperkte groep ICT-ers die actief naar ander werk zoekt. Uit het onderzoek “Beroepen en Arbeidsmarkt Survey” van Yacht blijkt dat slechts één op de dertien ICT-professionals actief op zoek is naar een andere werkgever. Bij andere doelgroepen is dat één op de negen. Tweederde van de ICT-professionals is niet actief op zoek naar een andere werkgever, maar overweegt wel een overstap als zij een goed aanbod ontvangen. De belangrijkste reden om actief naar een nieuwe baan uit te kijken is, naast het salaris, het zoeken van een nieuwe inhoudelijke uitdaging in de werkzaamheden. Over het algemeen is de ICT-professional loyaal en redelijk honkvast. Dat is mooi, maar je loopt dan het risico dat je ontwikkeling stokt en je geleidelijk inboet aan waarde voor je werkgever en uiteindelijk voor jezelf. Blijf jezelf dus ontwikkelen in mijn advies aan ICT-professionals.”

Yacht monitort continu de arbeidsmarkt voor ervaren, hoger opgeleide ICT-professionals. Vanaf 2007 worden elk kwartaal, de Nielsen Media Statistieken, arbeidsmarktgedrag onderzoeken en de Monsterboard Employment Index door Yacht bewerkt, geanalyseerd en uiteindelijk gepubliceerd. 
 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024