Redactie - 12 januari 2012

ICT~Office: wel knelpunten ICT-arbeidsmarkt


De ICT-sector krijgt wel degelijk te maken met knelpunten tussen vraag en aanbod van goed opgeleide ICT-professionals, nu en vooral in de nabije toekomst. ICT~Office verwerpt dan ook de conclusie van het Researchcentrum Onderwijs & Arbeidsmarkt (ROA) van de Maastricht University dat er geen knelpunten op de ICT-arbeidsmarkt zullen ontstaan. Eind december 2011 publiceerde het ROA z'n toekomstscenario's over de Nederlandse arbeidsmarkt in het rapport 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2016'.

De analyse van het ROA is gebaseerd op economische prognoses die uitgaan van economisch zware tijden. Gezien de huidige Europese schuldencrisis en de forse overheidsbezuinigingen is dit logisch, maar niet voor elke economische sector is dit negatieve scenario in dezelfde mate van toepassing. De ICT-sector doet het relatief gezien goed: in 2011 groeiden de ICT-bestedingen met 1,6 procent en voor 2012 is dit naar verwachting 0,6 procent. Met name de softwaresector, waar de vraag naar specialisten nog altijd hoog is, kent een sterke groei. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van ICT~Office en Heliview Research, die begin januari 2012 gepubliceerd zijn.

Onderscheid tussen opleidingen ontbreekt
Voornaamste punt van kritiek van ICT~Office op het ROA-rapport is het ontbreken van het belangrijke onderscheid tussen MBO- en HBO/WO-opleidingen in het scenario over de ICT-beroepen. Maar ook binnen het MBO maakt het ROA het noodzakelijke onderscheid niet. Uit onderzoek van Kenniscentrum ECABO blijkt bijvoorbeeld dat de perspectieven voor de ICT-opleidingen op MBO-niveau sterk variëren: voor ICT-opleidingen op MBO niveau 2 en 3 (met name 'medewerker ICT' en 'medewerker beheer ICT') zijn de perspectieven slechter dan voor opleidingen op MBO niveau 4 (met name 'applicatieontwikkelaar' en 'netwerkbeheerder').

ICT wordt steeds meer gericht op het leveren van services, waarbij het beheer van ICT overgaat naar de ICT-leverancier. Relatief gezien werken er veel ICT'ers met een MBO-opleiding bij ICT-gebruikers en minder bij ICT-leveranciers. De slechte vooruitzichten voor ICT'ers met een MBO-opleiding op niveau 2 en 3 liggen met name aan de afnemende vraag naar ICT'ers die in dienst zijn bij ICT-gebruikers. Door het gebrek aan differentiatie van ICT-beroepen en -opleidingen in het ROA-rapport - voornamelijk voortkomend uit verouderde inzichten in de ICT-arbeidsmarkt - zijn deze verschillen niet zichtbaar.

Goed opgeleide ICT'ers essentieel voor kenniseconomie
ICT~Office wijst erop dat de kansen voor - voornamelijk hoogopgeleide - ICT-professionals goed zijn en blijven binnen de ICT-sector, maar ook daarbuiten. Denk hierbij aan de toenemende vraag naar ICT-professionals binnen de financiële dienstverlening, maar ook in bijvoorbeeld de zorg. ICT~Office waarschuwt juist dat het tekort aan goed opgeleide ICT'ers negatieve consequenties zal hebben voor de Nederlandse kenniseconomie. Ook het Ministerie van EL&I komt in het rapport 'Van een fysieke naar een intelligente digital gateway' tot de conclusie dat Nederland er op het vlak van de beschikbaarheid van ICT-talent slecht voorstaat.