Redactie - 11 januari 2012

Rechter beveelt website te blokkeren, XS4ALL in hoger beroep


Vanochtend heeft de Rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in de zaak die BREIN vorig jaar aanspande tegen XS4ALL en Ziggo. BREIN, de Nederlandse lobbyclub van de internationale entertainmentindustrie, eiste dat de internetproviders de torrentwebsite The Pirate Bay onzichtbaar zouden maken voor hun klanten. De rechter stelde BREIN vandaag in het gelijk. XS4ALL gaat in Hoger Beroep.

Eis afgewezen
In het kort geding op 19 juli 2011 wees de rechter de eis van BREIN af, waarna de zaak in een bodemprocedure gedetailleerd behandeld werd. Tijdens de zitting op 11 november heeft XS4ALL gehamerd op het principiële karakter van de zaak: het blokkeren van volledige websites is in strijd met de grondbeginselen van onze rechtsstaat. De rechter heeft die bezwaren naast zich neergelegd: in het vonnis van vandaag geeft de rechter BREIN bovendien de bevoegdheid om een lijstje aan te leveren met andere Pirate Bay-adressen die zij graag geblokkeerd willen zien, zonder enige vorm van controle. Dat vormt volgens XS4ALL een ontoelaatbare inbreuk op de vrijheid van informatie.

Knieval voor de entertainmentindustrie
Directeur Theo de Vries van XS4ALL: “We zijn verbijsterd door de uitspraak, dit is een zwarte dag voor het vrije internet. Ik zie dit als een knieval voor de entertainmentindustrie: de commerciële belangen van enkele grote bedrijven worden belangrijker geacht dan de grondrechten van Nederlandse burgers.”

De Vries ontkent niet dat torrentsites als The Pirate Bay een lastig probleem vormen: “Mensen downloaden via torrentsites muziek en films zonder dat de artiesten daarvoor betaald krijgen. Dat kan niet. Volstrekt begrijpelijk dat websites als The Pirate Bay BREIN enorm frustreren. Maar deze zaak gaat niet om The Pirate Bay. Het gaat om blokkeren van informatie. The Pirate Bay is wat mij betreft een stoorzender die de discussie afleidt van waar het eigenlijk om gaat: dit vonnis komt neer op censuur en dat is in beschaafde landen verboden.”

Blokkeren geen oplossing

Het blokkeren van websites lost het probleem bovendien niet op, zegt De Vries: “de oplossing moet gezocht worden in nieuwe businessmodellen die aansluiten bij de realiteit van de digitale wereld: informatie kan moeiteloos en razendsnel over de hele wereld verspreid worden. Je moet je aanpassen aan die werkelijkheid in plaats van je ertegen te verzetten door blokkades te eisen.”

Bovendien: blokkades werken niet. De Vries: “Als je hele websites blokkeert, zul je onvermijdelijk informatie blokkeren waar helemaal niets mis mee is. Wie die informatie probeert te bereiken zal onterecht op de blokkade stuiten. Een blokkade dupeert dus mensen die niets kwaads in de zin hebben. Tegelijkertijd is zo’n blokkade voor wie het echt wil, gemakkelijk te omzeilen. Een blokkade schiet dus aan twee kanten het doel voorbij.”

Hoger Beroep

XS4ALL zet zich sinds haar oprichting in 1993 al in voor een vrij en open internet voor iedereen. Dit vonnis gaat lijnrecht in tegen dat principe. XS4ALL tekent daarom beroep aan tegen de uitspraak.
 
zie eerder bericht vandaag