Redactie - 10 januari 2012

Vacatureaanbod blijft steken op laagste punt 2011


Na een daling van 3 punten in november bleef het vacatureaanbod in december onveranderd. Het aanbod blijft daarmee steken op het laagste punt van 2011, zo blijkt uit de Monster Employment Index – de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online-arbeidsmarkt.
De algehele Index staat in december op 86 punten, 6 punten lager dan een jaar geleden. In 2011 nam het vacatureaanbod alleen toe in de engineering sector, de IT sector en de management & consultancy sector, in alle gevallen met 2 punten. In de gezondheidszorg (-23) daalde de vraag naar personeel het sterkst. Het vacatureaanbod nam in 2011 in de provincie Flevoland (+11) het meest toe, in Utrecht (-9) nam het aanbod juist het meest af.

“Het grillige economische klimaat blijft van invloed op het vacatureaanbod in Nederland. December kent een even grote jaarlijkse vacaturedaling als november,” aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl. “Werkgevers blijven voorzichtig met het aannemen van nieuwe werknemers in de laatste maanden van het jaar. Het wordt interessant te zien hoe zich dit verder ontwikkelt in het eerste kwartaal van 2012, wanneer veel bedrijven hun personeelsprognoses maken voor de komende periode.”

Gezondheidszorg stijgt het meest
In december steeg het aantal vacatures in de gezondheidszorg (+7) het meest. Ook in de bancaire sector (+6), de publieke sector (+6), het onderwijs (+4), de management & consultancy sector (+3) en de IT sector (+3) nam het vacatureaanbod toe. In de marketing & PR sector en de HR sector steeg het aanbod met 2 punten en in de administratieve sector, de sales sector en de engineering sector met 1 punt. In de agrarische sector (-5) daalde de vraag naar personeel het sterkst, gevolgd door de horeca & toerisme sector (-4) en de transport & logistiek sector (-4). De Index nam in de research & development sector (-3), de productiesector (-1) en de bouwsector (-1) eveneens af. In de juridische sector en in de accounting sector bleef het vacatureaanbod deze maand onveranderd.

Over heel 2011 daalde het vacatureaanbod in de meeste sectoren. De vraag naar personeel nam in de gezondheidszorg (-23) het meest af, maar ook in het onderwijs (-17), de juridische sector (-17) en de research & development sector (-15) daalde het aantal vacatures flink. Alleen in de engineering sector, de IT sector en de management & consultancy sector steeg het vacatureaanbod met 2 punten.