GOVCERT.NL gaat op in Nationaal Cyber Security Centrum
02-01-2012
Deel dit artikel:

GOVCERT.NL gaat op in Nationaal Cyber Security Centrum


Vanaf 1 januari 2012 maakt GOVCERT.NL deel uit van het nieuwe Nationale Cyber Security Centrum. Dit centrum, afgekort NCSC, zal voortbouwen op de expertise en dienstverlening van GOVCERT.NL. Groot verschil is dat het centrum een publiek-private samenwerking is. De dienstverlening is vooral gericht op overheidsorganisaties en bedrijven in vitale sectoren, en zal zich in de loop van de tijd sterk uitbreiden. Het centrum is een belangrijk onderdeel van de Nationale Cyber Security Strategie.

Het Nationaal Cyber Security Center heeft als belangrijkste doelen:

• de weerbaarheid van de Nederlandse samenleving tegen cyberdreiging verhogen;
• de expertise over cyber security vergroten;
• adviseren over beveiliging
• respons op dreiging en aanvallen;
• crisiscoördinatie.

Om deze doelen te bereiken heeft het NCSC liaisons bij politie, openbaar ministerie en inlichtingendiensten. Bovendien zal het centrum met bedrijven en wetenschappers samenwerken in projecten en programma's. Hoewel het NCSC operationeel is vanaf 1 januari, zal deze samenwerking in de komende jaren verder vorm krijgen.

Cyber Security Strategie

Het NCSC is een onderdeel van de Nationale Cyber Security strategie, die in 2011 door het kabinet werd vastgesteld. De oprichting van het NCSC maakt deel uit van deze strategie. Alleen met een gezamenlijke, actieve aanpak door de spelers in het cyber security domein kunnen wij succesvol werken aan een veilig Nederland.

Op 30 juni is al de Cyber Security Raad geïnstalleerd. Ook de Raad is samengesteld uit vertegenwoordigers van publieke en private partijen, onder co-voorzitterschap van Eelco Blok (CEO KPN) en Erik Akerboom (NCTb). Na de officiële opening op 12 januari is het NCSC op internet te vinden op www.ncsc.nl.
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security