Vacatureaanbod daalt, IT-sector stabiel
13-12-2011
Deel dit artikel:

Vacatureaanbod daalt, IT-sector stabiel


Na een stijging van 1 punt in oktober daalde het vacatureaanbod in november met 3 punten, zo blijkt uit de Monster Employment Index – de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online-arbeidsmarkt. De Index staat 6 punten lager dan een jaar geleden en stond in september 2010 voor het laatst zo laag. Het vacatureaanbod daalde deze maand het sterkst in de horeca & toerisme sector (-19) en de publieke sector (-19). Een lichtpuntje in november was de research & development sector (+4). In de provincie Overijssel (-6) daalde het vacatureaanbod het meest, in Drenthe (+3) nam het aanbod het meest toe.

"Het is duidelijk dat het onzekere economische klimaat nog steeds van invloed is op het vacatureaanbod in de meeste Nederlandse sectoren. Dit zien we terug in een daling van het aanbod in november. Bovendien blijft Nederland achter vergeleken met de meeste andere Europese landen,” aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl. “Toch zijn er, buiten de 2 procent jaarlijkse groei in de engineering sector, sectoren die stabiel blijven. Een goed voorbeeld hiervan is de IT sector waarbij het aantal vacatures de afgelopen 12 maanden gelijk is gebleven."

Daling vacatureaanbod in meeste sectoren
Deze maand nam het vacatureaanbod in de meeste sectoren af. In de publieke sector en in de horeca & toerisme sector daalde het vacatureaanbod het meest. In beide sectoren nam het aanbod met 19 punten fors af. Ook in de gezondheidszorg (-18) en de transport & logistiek sector (-12) nam het aantal vacatures sterk af. Alleen in de research & development sector (+4), de management & consultancy sector (+1) en in de bancaire sector (+1) steeg de vraag naar personeel. In de engineering sector bleef het aantal online vacatures gelijk.

Vergeleken met november 2010 daalde het vacatureaanbod in nagenoeg alle sectoren. Alleen in de engineering sector (+2) steeg het aanbod de afgelopen 12 maanden. In de IT sector bleef de vraag naar personeel gelijk. In de gezondheidszorg daalde het vacatureaanbod juist het meest. Het aanbod daalde sterk met 34 punten. In de juridische sector (-20) en de publieke sector (-19) daalde de vraag naar personeel behoorlijk. Het vacatureaanbod daalde onder meer ook in de horeca & toerisme sector (-17), het onderwijs (-15) en de administratieve sector (-12).
 

Terug naar nieuws overzicht