Winnaars van de European Cloud Computing Awards 2011 bekend
13-12-2011
Deel dit artikel:

Winnaars van de European Cloud Computing Awards 2011 bekend


EuroCloud, de Europese organisatie voor cloud computing, heeft in Parijs de eerste pan-Europese Cloud Computing Awards uitgereikt. In vier categorieën zijn prijzen toegekend – Best Startup, Best Solution, Best Use Case in the Public Sector en Best Use Case in the Private Sector.

Het is de missie van EuroCloud om de cloud sector in Europa te vertegenwoordigen en om het aangaan van zakelijke en technologische relaties te versnellen. Dit heeft de organisatie ertoe gebracht om een award-programma in het leven te roepen als een manier om die organisaties te eren die een bijzondere visie op cloud computing belichamen en om best practices in de sector in het zonnetje te zetten.

De award-ceremonie telde 150 deelnemers – toonaangevende cloud experts vanuit de hele industrie en uit heel Europa – die werden onthaald op de feeërieke Paris en Scène boottocht door Parijs. Tijdens de tocht heeft de Europese Jury de winnaars bekend gemaakt in elk van de vier categorieën. Er waren 29 nominaties uit negen landen: Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, het VK en Zweden.

De European Cloud Computing Award for the Best Startup is toegekend aan Severalnines (Zweden). Deze innovatieve startup voorziet in automation en management software voor cloud databaseplatforms. De producten stellen de klanten in staat om hun geclusterde databaseplatforms gemakkelijk uit te rollen, te managen, te monitoren en op te schalen. Prestaties, flexibiliteit en optimalisering van meervoudige databronnen in de cloud zijn altijd bedrijfskritisch voor de algehele prestaties van de cloud. Severalnines heeft een sterke oplossing voor dit probleem.

De European Cloud Computing Award for the Best Solution is toegekend aan RunMyProcess (Frankrijk). RunMyProcess brengt de kracht van de cloud naar een onderneming met een aanpak die de productiviteit van PaaS in de Design, Build en Run fases sterk kan verbeteren. RunMyProcess kan ook medewerkers helpen om hun werkzaamheden meer in lijn uit te voeren met de bedrijfsprocessen. Deze oplossingen kunnen ook door eindgebruikers worden toegepast. Het aangaan van partnerships biedt dit bedrijf de meeste potentie.

De European Cloud Computing Award for the Best Use Case in the Public Sector is toegekend aan EBRC (Luxemburg). De Trusted Cloud aanpak van EBRC bij IBBL blijkt erg interessant als een open, gemakkelijke en veilige toegangsmethode voor alle belanghebbenden in de gezondheidszorgsector, die moeten werken in een sterk gereguleerde omgeving. De oplossing toont aan de cloud veilig is voor zelfs de meest privacygevoelige informatie. EBRC managet alle aspecten van het implementatieproject om de voltooiing te versnellen en complexiteit te reduceren.

De European Cloud Computing Award for the Best Use Case in the Private Sector is toegekend aan eBuilder (Zweden). Deze business case toont een opmerkelijke samenwerking van e-builder met haar klant Alfa Laval. Zij laat het potentieel zien van de cloud voor gedistribueerde bedrijven op een bedrijfskritisch en end-to-end niveau bij de klant. E-builder was instrumenteel in het vergroten van de wendbaarheid van haar klant in een voortdurend veranderende en veeleisende markt.

De aanwezigen vierden niet alleen de prijsuitreiking, maar ze namen ook de gelegenheid te baat om topics te bespreken op het gebied van innovatie in de cloud, de impact van cloud op bedrijfsprocessen en –modellen, hoe beleid en regulering uitgebalanceerd moeten worden om eindgebruikers te beschermen zonder groei in de weg te staan, en hoe om te gaan met sommige van de grensoverschrijdende vraagstukken die cloud computing opwerpt.

Pierre-José Billotte, oprichter en President van EuroCloud hield het publiek voor: “Dankzij dit bijzondere Europese programma heeft EuroCloud laten zien dat het de capaciteit heeft om te fungeren als de internationale sleutelorganisatie die volledig is toegewijd aan cloud computing in Europa. Zij heeft de capaciteit om de missie vorm te geven en de doelstellingen te bereiken die bij de oprichting zijn geformuleerd en de Europese cloud computing Industrie en Europese innovatie te belichten. Het laten zien dat Europese gebruikers van cloud computing zich in de technologische voorhoede begeven om meer competitief te zijn, is echt opmerkelijk.”

Inzendingen Nederland
In het kader van het door EuroCloud ingestelde Award-programma heeft EuroCloud Nederland nominaties ingediend voor twee awards: de Best Cloud Business Case Public Sector en Best Cloud Business Case Private Sector. Deze nominaties vloeiden voort uit het award-programma van EuroCloud Nederland. De Nederlandse awards zijn op 15 juni uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst, gehost door HP Nederland. Winnaar in de eerste categorie was de combinatie Previder/Heutink ICT die een cloud-oplossing voor het primair onderwijs heeft gerealiseerd waar 1.500 scholen gebruik van maken. Reflex-Online, de winnaar in de tweede categorie, bouwde voor een grote detailhandelsketen van opticiens een cloud-toepassing voor het maken van afspraken in de winkels.

Juryvoorzitter Peter Vermeulen (Research Director IDC) zei in juni over de prijswinnaars: “Previder en Heutink laten zien dat de cloud door te ontzorgen concrete meerwaarde te bieden heeft, ook aan organisaties die helemaal niet IT-minded zijn. Reflex-Online is een echte MKB-club. De case maakt duidelijk dat de cloud aan MKB’ers bij uitstek de innovatiemogelijkheden biedt waardoor voorheen onbereikbare klantsegmenten kunnen worden bediend.”

Bijzondere vermelding kreeg de door PQR ingediende case van de gemeente Zoetermeer die de technische en organisatorische hobbels en valkuilen op de weg naar cloud readiness inzichtelijk maakte.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud