ICT-sector kan Nederlandse economie €15 miljard extra opleveren
13-12-2011
Deel dit artikel:

ICT-sector kan Nederlandse economie €15 miljard extra opleveren


ICT speelt een cruciale rol in het toekomstig succes van de topsectoren en daarmee de Nederlandse economie. Het slim inzetten van vernieuwende ICT-toepassingen versterkt het verdienvermogen van de Nederlandse economie. In de komende 5 jaar kan dit in totaal €15 miljard extra opleveren.

Dit blijkt uit het onderzoek "Van een fysieke naar een intelligente Digital Gateway to Europe” in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Het onderzoek bracht de sterktes en zwaktes van de Nederlandse ICT-sector in beeld. 'We moeten vooroplopen met de ontwikkeling en het toepassen van vernieuwde ICT-toepassingen', zegt minister Verhagen. 'Daarmee vergroten we het verdienvermogen van onze economie en waarborgt Nederland de toekomstige concurrentiepositie.'

De financiële dienstverlening heeft de afgelopen jaren sterk geprofiteerd van innovatieve ICT-toepassingen, bijvoorbeeld bij het onderlinge betalingenverkeer. In de topsectoren logistiek, tuinbouw, media en in de gezondheidszorg bestaan volgens de onderzoekers grote kansen om met vernieuwende ICT-toepassingen de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse economie te vergroten.

De onderzoekers noemen een groeiend tekort aan ICT-geschoolden als een van de bedreigingen voor de Nederlandse economie. In de digitale implementatieagenda, die deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd, staat aangekondigd dat het Kabinet in 2012 meteen €2,9 miljoen investeert om de digitale vaardigheden te verbeteren en de aanwas van nieuw ICT-talent te stimuleren.
 

Terug naar nieuws overzicht