Redactie - 01 december 2011

CIO krijgt minder zeggenschap over IT


Nu 2011 ten einde loopt komt Gartner met een aantal voorspellingen over de manier waarop de ICT-markt zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Vooral de manier waarop budgetten beheerd en ingezet gaan worden zal veranderen, ten koste van de invloed van IT-afdelingen.

Een belangrijke reden hiervoor wordt gevormd door de voortzetting van een aantal technologische trends, zoals consumerisation en cloud computing. Dit zijn bij uitstek verschijnselen die ervoor zorgen dat ook executives buiten de IT-afdeling zeggenschap krijgen over zaken die voorheen tot het domein van de CIO behoorden.

Gebruikers willen bovendien meer zeggenschap over de devices die ze gebruiken, terwijl business managers zelf willen gaan bepalen welke investeringen worden gedaan in IT. Voor CIO's betekent dit dat ze hun invloedssfeer moeten uitbreiden naar gebieden waar ze voorheen geen invloed hadden, willen ze de IT in hu organisatie in de hand houden. Wanneer ze zich niet aanpassen zal volgens de analisten van Gartner hun rol minimaal worden.

Voor 2012 zal de groeiende hoeveelheid data een groot stempel blijven drukken op de IT-organisatie. Door de verandering in systemen en devices waar mensen mee werken zal het een flinke uitdaging worden om al die gegevens consistent en gestructureerd te verwerken.

Ondertussen zullen goedkope cloud-diensten steeds meer opkomen, ten koste van de omzet die grote aanbieders van outsourcing nu realiseren. Dit is een van de zaken die de markt voor IT-dienstverlening, die een omvang heeft van een miljard dollar, verder ontregelen. Gartner maakt hierin de vergelijking met de manier waarop low budget vliegtuigmaatschappijen het luchttransport hebben opengebroken.

In 2013 ziet Gartner het exploderen van de investeringsbubble voor sociale netwerken in de consumentenmarkt, terwijl bedrijven die zich bezighouden met sociale software voor bedrijven naar verwachting in 2014 een klap krijgen. De concurrentie is dusdanig agressief op deze markten dat met name kleinere aanbieders in de loop der tijd het onderspit zullen delven. Nog verder in de toekomst, in 2016, verwacht Gartner dat de helft van alle zakelijke gebruikers de voorkeur geeft aan een mobiel apparaat als tablet of smartphone, ten koste van de desktop-pc.