Redactie - 28 november 2011

Stroomverbruik datacenters kan fors omlaag


Datacenters voor internet zijn energieslurpers, maar er valt heel wat te besparen door duurzaam te koelen zonder gebruik te maken van koelmachines.

Volgens AgentschapNL, een onderdeel van het ministerie ven EL&I, kan het energieverbruik zo omlaag met 30 procent of meer.

Datacenters in ons land bedienen grote delen van Europa en de overheid wil dat Nederland een van de belangrijk internetknooppunt blijft. Ze stimuleert technieken om de stroomrekening omlaag te brengen en het milieu te sparen.

(c) ANP
 
Bijlage: Datacenter koeling

Situatieschets
Bij datacenters wordt meer dan 40% van de energievraag besteed aan de koeling. De energievraag, en dus ook de koelvraag, neemt jaarlijks sterk toe. Door de grootschaligheid van de nieuwe datacenters hebben ook de HFK-koelinstallaties een zeer grote koudemiddelinhoud en lekkagerisico.

Emissies
Ongeveer 15% van alle datacenters kent nog oude koelinstallaties met chloorhoudende HCFK-koudemiddelen (R22-freon). De overige hebben HFK-koelinstallaties.

Aanbevelingen
Sinds de marktintroductie van de duurzame koeltechieken is het mogelijk om een grote sprong te maken als het gaat om energie-efficiëntie en CO2-reductie. Verduurzaming bij de koeling is een van de grootste kansen voor verduurzaming van de datacenters. Er bestaan al voorbeelden van datacenters met koeling uit warmtekoudeopslag (WKO) in de bodem, met koeling uit diepe plassen, koeling via de buitenlucht (koudewiel) en koeling via waterverdamping (dauwpuntkoeling).
Een groot voordeel van de uitbanning van de HFK-compressiekoeling (dx-koeling) is het vrijkomen van een groot beslag op het beschikbare elektrische vermogen (vaak > 40%). Daarmee is een verdere groei van het datacenter mogelijk.

Wetgeving
Vanaf 2010 verbiedt de overheid het bijvullen van koelsystemen met maagdelijke HCFK's (zoals R22). Met ingang van 2015 mag ook geen geregenereerde R22 meer toegepast worden voor onderhoud. De ondernemer kan dan kiezen tussen ombouw naar (het broeikasversterkende) HFK óf naar natuurlijke koudemiddelen óf naar de duurzame koeltechnieken.