Redactie - 24 november 2011

Europese Commissie maant 16 lidstaten over EU-telecomregels


De Europese Commissie heeft zestien lidstaten aangeschreven die, zes maanden na de uiterste datum (25 mei 2011), de nieuwe telecomregels niet volledig in nationale wetgeving hebben omgezet. Door de gedeeltelijke uitvoering van de Europese telecomregels blijven de rechten van de consumenten in deze 16 lidstaten beperkt. De nieuwe regels verlenen EU-consumenten nieuwe rechten met betrekking tot vaste telefonie, mobiele diensten en internettoegang. Zo zijn er het recht om in één dag naar een andere telecomaanbieder over te stappen zonder van telefoonnummer te veranderen en het recht op heldere informatie over de manier waarop internetaanbieders het gegevensverkeer beheren. Ook worden de privacy en de persoonsgegevens van wie online gaat, thans beter beschermd.

Het verzoek dat de Commissie nu tot de lidstaten richt, heeft de vorm van een "met redenen omkleed advies". Lidstaten die de nieuwe wetgeving niet volledig ten uitvoer leggen, kunnen voor het Europees Hof van Justitie worden gedaagd en riskeren financiële boeten. De 16 lidstaten zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje en Tsjechië.

Letland, Litouwen, Luxemburg en Slowakije hebben de Commissie sindsdien gemeld dat zij de tenuitvoerlegging hebben voltooid.