Redactie - 23 november 2011

Driekwart van de Europese bedrijven overleeft een ramp niet


Driekwart van de bedrijven in Europa is niet zeker dat zij hun activiteiten kunnen hervatten na een ramp. Reden hiervan is dat zij niet in staat zijn hun data en systemen te herstellen. Dit blijkt uit onderzoek naar 'Disaster Recovery' dat in Europa is uitgevoerd onder 1750 organisaties. Verder geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan het afgelopen jaar data te zijn verloren door het uitvallen van systemen. Bedrijven in de Benelux hebben hierbij in 2010  meer data verloren dan gemiddelde Europese organisaties. Deze conclusies laten zien dat bedrijven zich sterker moeten richten op back-up en disaster recovery om zich ervan te verzekeren dat hun belangrijkste  bedrijfsprocessen niet in gevaar komen in het geval van een natuurramp of wanneer om andere redenen IT-systemen uitvallen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van EMC door Vanson Bourne en gaat in op de vraag hoe goed bedrijven zijn voorbereid op verlies van data en downtime van hun IT-systemen. De resultaten laten zien dat het niet hele uitzonderlijke situaties hoeven te zijn die de problemen veroorzaken.

De drie meest voorkomende oorzaken van dataverlies en downtime van systemen zijn:
1.  Disfunctioneren van hardware: 61 procent
2.  Uitvallen van stroom: 42 procent
3.  Falen van software: 35 procent

Onafhankelijk van de oorzaak, geeft 44 procent van de ondervraagde organisaties aan dat zij hun procedures voor back-up en recovery hebben aangepast na een incident. De Benelux blijft hier met 33 procent echter achter bij het gemiddelde. Verder investeerde 27 procent van de bedrijven meer geld in back-up en recovery na een ramp.

“De resultaten van het onderzoek laten zien dat het voor bedrijven noodzakelijk is hun back- up en recovery-strategieën te heroverwegen", zegt Hans Timmerman, CTO van EMC Nederland. “Zeker in het huidige economische klimaat kunnen we geen omzet- of productiviteitsverlies accepteren omdat de IT van bedrijven niet naar behoren werkt. Met een goed doordachte back-up-benadering kunnen bedrijven zorgen dat ze sneller herstellen als er uitval plaatsvindt of als er zich een ernstiger situatie voordoet."

Economische impact: Omzetverlies door downtime
Uit het onderzoek is verder te concluderen dat er meetbare impact is op bedrijven die te wijten is aan downtime van systemen.

De top drie ziet er daarbij als volgt uit:

1. Verlies aan productiviteit van medewerkers: 43 procent
2. Omzetverlies: 28 procent
3. Vertraging van productontwikkeling: 27 procent

Het falen van systemen heeft bij Europese bedrijven geleid tot een gemiddeld productiviteitsverlies van twee werkdagen. Dit staat voor een bedrijf met gemiddeld 2.000 medewerkers gelijk aan 28.391 manuren.

49 procent van de bedrijven in Europa is of door beleid van hun verzekeringsmaatschappij, of compliance-richtlijnen verplicht om een disaster recovery-plan te hebben. Iets meer dan een kwart van de ondervraagde bedrijven krijgt een speciale aanbieding van zijn verzekeraar op basis van de back-up en disaster recovery-strategie. In de Benelux is dit 19 procent van de organisaties. Maar liefst 59 procent van de bedrijven in de Benelux is niet van op de hoogte van dergelijke aanbiedingen of heeft hier nooit bij stilgestaan.

Laagste bestedingen in Benelux
Het onderzoek wijst ook uit dat bedrijven ongeveer 10 procent van hun IT-budget uitgeven aan back-up en recovery. De Benelux besteedt hieraan met 8,16 procent van het IT-budget het minst. Verder vertrouwt 40 procent van de ondervraagde Europese bedrijven voor back-up en disaster recovery nog steeds op tape-oplossingen (in de Benelux is dit 46 procent). Daarbij kost het jaarlijks gemiddeld 74,000 euro voor het transporteren, opslaan, testen en vervangen van tapes. Waar tape wordt toegepast voor disaster recovery, neemt bij gemiddeld 10 procent van de bedrijven een personeelslid de tapes mee naar huis.

Over het algemeen oriënteert 80 procent van de Europese bedrijven die tape gebruikt zich op een andere oplossing (dit is 70 procent in de Benelux).

Als belangrijkste reden hiervoor wordt aangegeven:

1. Tijd die het kost om data te achterhalen: 39 procent
2. Snellere back-up: 33 procent
3. Gebrek aan duurzaamheid: 26 procent

Voorbereid zijn op disruptie van systemen of ernstiger incidenten begint met een back-up-strategie. Het onderzoek laat zien dat bedrijven na een incident vaak wel meer investeren, maar de schade is dan al veroorzaakt. Het is dus zaak proactief hiernaar te kijken en na te denken over de economische impact die uitval of incidenten kunnen veroorzaken.