Deloitte introduceert Assuring the Cloud
23-11-2011

Deloitte introduceert Assuring the Cloud


Onafhankelijke assurance op locatie van data in de cloud mogelijk gemaakt

Cloud computing wordt door veel experts gezien als een trend die in de toekomst breed geadopteerd wordt door het bedrijfsleven. Uit onderzoeken blijkt echter dat de onzekerheid over de locatie van de data één van de grootste struikelblokken is voor grootschalige adoptie van de cloud voor confidentiële data. Daarom heeft Deloitte vanuit haar innovatietak, Deloitte Innovation, de dienst Assuring the Cloud ontwikkeld. Hiermee kunnen bedrijven zekerheid krijgen over de locatie van de data die zij door cloud providers laten beheren.

Uit eerder onderzoek van Deloitte blijkt dat de helft van de ondervraagde CFO’s zegt dat hun bedrijf al gebruik maakt van cloud computing of van plan is dat binnen twee jaar te gaan doen. Toch blijken de CFO’s voorzichtig: maar liefst 88% van hen vindt het belangrijk tot erg belangrijk dat er externe assurance geboden wordt over de beheersing van de cloud computing dienst op het gebied van databeveiliging. “Om dit goed te kunnen doen, moet men weten waar de data zich precies bevindt,” aldus Hans Bootsma, director bij Deloitte en initiatiefnemer van Assuring the Cloud.

Bootsma: “De locatie van data is van belang vanwege compliance met wetgevingen op het gebied van privacy en (US) export controls. Daarnaast zijn bedrijven in toenemende mate bang dat hun data in onveilige landen terecht komt, met kans op het weglekken van informatie en spionage. Aangezien het technisch gezien enorm eenvoudig is om datacenters aan elkaar te koppelen, ontstaat de vrees dat data zich snel verspreidt over datacenters in de hele wereld, wellicht buiten de gehele controle van de providers en eindgebruikers. Hier willen eindgebruikers toch zekerheid over hebben. Vertrouwen in de werkzaamheden van providers is goed, maar controleren is beter.”

Deloitte Innovation heeft daarom Assuring the Cloud ontwikkeld. Deloitte is hiermee de eerste partij die een methode heeft ontwikkeld op basis waarvan op continue basis zekerheid wordt gegeven over de locatie van data in de cloud. Deloitte signaleert wanneer data zich buiten de ‘vertrouwde zone’ zou kunnen bevinden.

“Doordat zekerheid ontstaat over de locatie van de data, kunnen bedrijven ook confidentiële data naar de cloud brengen en op verantwoorde wijze van de voordelen die de cloud biedt, gebruik maken. Hiermee wordt grootschalige adoptie van cloud computing verder geholpen,” zegt Bootsma.
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud