Redactie - 21 november 2011

€2 miljard krediet voor bedrijven dankzij overheidsgaranties


Het bedrijfsleven heeft dankzij garanties van de overheid €2 miljard aan kredieten gekregen. Ruim 80 % van deze leningen gingen naar het midden- en kleinbedrijf. De Garantie Ondernemersfinanciering (GO) heeft daarmee zijn nut volgens minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) meer dan bewezen.

'Kredieten voor goede ondernemersplannen zijn de smeerolie voor de motor van onze economie,' aldus de bewindsman. 'De overheid kan aarzeling bij banken wegnemen door garant te staan voor een deel van de lening. Dat geeft het zetje om de lening toch te verlenen'. De GO is bedoeld voor leningen tussen 1,5 en 150 miljoen euro. De overheid staat garant voor 50% van de lening. Ondernemers moeten de lening binnen 8 jaar weer aflossen.

Ruim 170 bedrijven hebben dankzij de GO hun groeiplannen kunnen realiseren. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Paragon Products in Veendam. Deze ondernemer in plantaardige diervoeding heeft dankzij de steun van de overheid een lening kunnen krijgen om zijn groeiplannen te realiseren. Het aantal arbeidsplaatsen nam daardoor toe van 7 naar 80.

Borgstellingsregeling MKB
De GO-regeling is speciaal ontworpen voor middelgrote en grotere ondernemingen. Ruim 80% van alle leningen die mogelijk worden gemaakt door de GO komen bij bedrijven met minder dan 250 werknemers terecht. Kleinere bedrijven kunnen gebruik maken van externe link: de borgstellingsregeling voor het MKB. Beide regelingen worden uitgevoerd door Agentschap NL. De GO werd in 2009 in het leven geroepen om in economisch moeilijke tijden de kredietverlening te ondersteunen. De regeling zou per 1 januari 2012 stoppen, maar werd door minister Verhagen met 1 jaar verlengd.