Redactie - 16 november 2011

Aloys Kregting CIO of the Year 2011


Aloys Kregting, CIO van DSM, heeft voor de tweede maal in zijn loopbaan de CIO of the Year Award gewonnen. Een zeskoppige jury, onder voorzitterschap van Bernhard van Oranje, heeft hem gekozen als opvolger van Lineke Sneller, CIO Tele2 en nu CIO van Vodafone. De bekendmaking van de CIO of the Year 2011 vond gisteren plaats tijdens de zevende editie van CIO Day in Noordwijkerhout.

Het thema van de CIO Day 2011 was ‘Me, Myself and I5 – Information, Intelligence, Inspiration, Innovation & Interaction’. Het idee erachter is dat de CIO moet excelleren op meerdere I-woorden. Zo wordt een intelligente informatievoorziening voor de totale organisatie steeds belangrijker, niet in de laatste plaats met oog op BI en analyse. Daarnaast is een ware CIO een leider die weet te inspireren, innoveren en hier bovendien helder en interactief over kan communiceren. “Al deze zaken hebben dit jaar meegewogen”, aldus juryvoorzitter Bernhard van Oranje, mede-oprichter van Levi9 Global Sourcing. “Maar de uiteindelijke beoordeling is en blijft voornamelijk gebaseerd op de uitkomsten van het BCG-onderzoek en het door Qhuba en S-TM vastgestelde persoonlijkheidsprofiel. Ook is hetgeen de CIO binnen haar of zijn organisatie heeft verwezenlijkt meegenomen in de beoordeling.”

Dat Aloys Kregting zich daarmee voor de tweede maal CIO of the Year mag noemen, is gezien de kwaliteit van de deelnemers een fenomenale prestatie. “Hij is het toonbeeld van de nieuwe generatie CIO’s”, motiveerde Van Oranje vier jaar geleden toen Kregting nog bij Numico als CIO werkzaam was. “Hij is kundig en vaardig als het gaat om IT en ook nog eens nauw verbonden met de business. Met zijn bewuste keuze voor een decentrale aanpak, waarbij de business centraal staat en niet de IT, is hij een terechte winnaar”, luidde de lofzang in 2007. Woorden die na vier jaar niets aan waarheid hebben ingeboet. Kregting hield zich de afgelopen drie edities van de CIO of the Year-verkiezing bewust afzijdig, maar na een kleine vier jaar DSM trad hij terug in de ring.