Redactie - 15 november 2011

Alarm over massaal verstuurde spookmails


Internetgebruikers worden momenteel bestookt met massaal verstuurde e-mails met daarin links of bestanden die virussen of zogeheten malware activeren. Dat stelt de landelijke Fraudehelpdesk dinsdag. De Fraudehelpdesk waarschuwt mensen hierop alert te zijn.

Het gaat om verschillende e-mails met dezelfde strekking, stelt directeur Fleur van Eck. Mensen wordt erin gevraagd een link aan te klikken, of een pdf- of zipbestand te openen. ,,Je hele computer kan ermee aan gort gaan’’, aldus Van Eck. Ook staan er telefoonnummers in de e-mails die niet blijken te bestaan.

De Fraudehelpdesk ontving alleen op dinsdag al 104 telefoontjes en 70 meldingen per e-mail van verontrustte internetgebruikers.

In mail van afzenders Ticket Service en CFX-group wordt bijvoorbeeld gerept van een zogenaamde bestelling, die zogenaamd van de creditcard van de ontvanger afgeschreven zal worden, aldus de Fraudehelpdesk. De ontvanger wordt gevraagd een link aan te klikken, of een bestand te openen. De desk waarschuwt mensen met klem op dit verzoek niet in te gaan.