Redactie - 12 november 2011

Verhagen: ‘Groeivermogen Europa moet dringend hersteld’


Het vermogen voor groei en innovatie moet dringend worden hersteld. Die oproep deed minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) 12 november 2011 bij de bijeenkomst van de Trilateral Commission in Den Haag. Dat betekent dat de EU-landen de gemeenschappelijke markt voor diensten, patenten en internetbedrijvigheid moeten worden voltooid.

De Trilateral Commission bestaat uit vooraanstaande personen uit het zakenleven, politiek, wetenschap en media uit Europa, de Verenigde Staten en Japan die regelmatig samenkomen om de actuele ontwikkelingen te bespreken. Naast de schuldencrisis in Europa spraken de deelnemers ook over de Arabische lente.

Wrange vruchten
'We kunnen alleen succes hebben als Europa dat ook heeft,' aldus de bewindsman. 'We plukken nu de wrange vruchten van het verwaarlozen van de E van de EMU (de Economische en Monetaire Unie) .'

'Minder overheid' en 'meer samenleving'
Groene groei is dè manier om Europa concurrerender te maken. Nederland doet dat met ‘minder overheid en ‘meer samenleving’. Dat heeft onder andere geresulteerd in 60 Green Deals tussen publieke en private organisaties voor de opwekking van duurzame energie, de vermindering van afvalstromen en de bevordering van elektrisch vervoer.