Redactie - 09 november 2011

Meedingen overheidsopdrachten makkelijker voor ondernemers


Meedingen naar overheidsopdrachten wordt makkelijker voor ondernemers. Alle overheidsopdrachten zijn voortaan online op één plek te vinden. Dat zei minister Verhagen van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) woensdag 9 november 2011 bij de start van het marktplein voor online aanbestedingen TenderNed.

Zestig miljard euro aan opdrachten
Ieder jaar besteedt de overheid voor zestig miljard euro aan opdrachten uit aan het bedrijfsleven. 'Alle ondernemers verdienen een eerlijke kans op deze opdrachten,' aldus minister Verhagen. 'Dankzij TenderNed wordt het voor ondernemers makkelijker mee te dingen en is de kans kleiner dat ze interessante opdrachten aan hun neus voorbij zien gaan.'

Einde aan onduidelijkheid
Nu is het voor ondernemers vaak onduidelijk waar ze opdrachten kunnen vinden en of ze ervoor in aanmerking komen. Alle ministeries, gemeenten, waterschappen, maar ook ziekenhuizen, universiteiten en vervoersbedrijven kunnen hun aanbesteding op TenderNed publiceren. Dit is voorlopig vrijwillig, maar wordt binnenkort verplicht.

Seintje
Ondernemers die gebruikmaken van het online marktplein krijgen een seintje zodra er een opdracht beschikbaar is waarvoor zij in aanmerking komen. Vanaf medio 2012 kunnen ze ook via TenderNed inschrijven op een aanbesteding en krijgen online ondersteuning.

Besparing van tijd en geld
Dankzij TenderNed hoeven ondernemers maar één keer hun bedrijfsgegeven in te vullen, die voor verschillende aanbestedingen kunnen worden gebruikt. De tijd die ondernemers kwijt zijn met het kopiëren en verzenden van gegevens wordt met TenderNed verlaagd van gemiddeld 2,5 uur naar 30 minuten. Dit scheelt ondernemers in totaal ruim 60 miljoen euro per jaar aan administratieve lasten.

Ook overheidsorganisaties besparen tijd en geld dankzij TenderNed. Het indienen van een aanbesteding via het online marktplein kost nog maar tien minuten, waar dat voorheen nog 45 minuten in beslag nam. Hierdoor bespaart de overheid bijna 24 miljoen euro per jaar.