Informaticus Wil van der Aalst gekozen als lid van Academia Europaea

Informaticus Wil van der Aalst gekozen als lid van Academia Europaea

Informaticus Wil van der Aalst gekozen als lid van Academia Europaea

30-10-2011

Informaticus Wil van der Aalst gekozen als lid van Academia Europaea


Professor Wil van der Aalst is recent gekozen als lid van Academia Europaea, een prestigieuze Europese organisatie bestaande uit topwetenschappers. Academia Europaea is opgericht in 1988 en telt ongeveer 2300 leden, waaronder meer dan 40 Nobel laureaten, uit 35 Europese en 8 niet-Europese landen. Elk jaar is er een verkiezingsronde bestaande uit drie stappen met als doel topwetenschappers uit verschillende wetenschapsgebieden te selecteren. De academie dient als Europees adviesorgaan voor diverse organisaties en overheden over onderwerpen die betrekking hebben op academisch onderwijs, onderzoek, maatschappelijke vraagstukken, en het toepassen van wetenschappelijke resultaten.

Wil van der Aalst is de eerste onderzoeker van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) die verkozen is om toe te treden tot Academia Europaea. Dit is een erkenning voor zijn baanbrekend wetenschappelijk werk op verschillende gebieden binnen de informatica. Hij heeft de formele basis gelegd voor Business Process Management (BPM) onderzoek en zijn werk op het gebied van de workflowpatronen wordt op grote schaal gebruikt, zowel in de wetenschap als in de praktijk.

In de afgelopen 10 jaar heeft hij ook een belangrijke rol gespeeld in het op de kaart zetten van Process Mining als een nieuwe en belangrijke wetenschappelijke discipline. Zijn werk wordt op grote schaal gebruikt door andere wetenschappers. Hij heeft een H-index (maat voor impact op basis van citaties) van meer dan 80, wat zeer uitzonderlijk is. Professor Van der Aalst is dan ook een van de weinigen met de zogenaamde “ISI Highly Cited” status. Samen met anderen heeft hij diverse open-source gereedschappen ontwikkeld. Voorbeelden zijn het process mining gereedschap ProM en het workflow management systeem YAWL. Hij legt veel nadruk op de ontwikkeling van dit soort gereedschappen omdat deze volgens hem een prima instrument vormen om wetenschappelijke doorbraken te vertalen naar praktische toepassingen.
 

Terug naar nieuws overzicht