Redactie - 28 oktober 2011

Bekroond EU-project verbetert breedbandverbindingen


Op de Future Internet Week in Poznan, Polen, is een EU-project in de prijzen gevallen waarmee getracht wordt verkeersopstoppingen op de digitale snelweg tegen te gaan. Dit project, met de naam Trilogy, is bekroond met de Future Internet Award omdat het zou kunnen bijdragen aan snellere en meer betrouwbare internetverbindingen.

Trilogy wordt in het kader van de Digitale Agenda gefinancierd door de EU. Voor de looptijd van drie jaar is 9.2 miljoen euro uitgetrokken. In maart was het project, waar onderzoekers en bedrijven uit België, Finland, Duitsland, Griekenland Spanje, Engeland en de Verenigde Staten deelnamen, afgerond. De onderzoekers hebben gezocht naar manieren om de grootste knelpunten in de internetinfrastructuur weg te nemen.

Dit onderzoek heeft geleid tot het zogenoemde Multi-Path Transmission Control Protocol (MPTCP), een uitbreiding van standaard Internet TCP, waarmee data tussen network nodes wordt verzonden via meerdere netwerkpaden tegelijkertijd. De onderzoekers hebben onder meer een algoritme ontwikkeld voor multipath routing.