Redactie - 25 oktober 2011

'Goed voorbereid naar ICT-beurzen’


Volgende week vindt weer het grootste IT-evenement in Nederland plaats, in de vorm van de drie gecombineerde beurzen Infosecurity, StorageExpo en Tooling Event. De meest urgente ICT thema’s van dit moment zijn veiligheid van data, cloud computing en Bring Your Own Device. Deze thema’s zijn terug te brengen naar één ontwikkeling; de hedendaagse werknemer verweeft zijn privéleven steeds meer met het zakelijke. Thuis wordt gewerkt met bedrijfsgevoelige data, op kantoor worden sociale netwerken bijgehouden. De grote vraag is hoe hiermee om te gaan.

Op 2 en 3 november vinden in Utrecht weer de beurzen Infosecurity, StorageExpo en het Tooling Event plaats. Met meer dan tweehonderd standhouders die zich hebben verzameld in de Jaarbeurs vormen de drie gecombineerde themabeurzen de grootste ICT-beurs van Nederland. Dergelijke beurzen lijken op het eerste gezicht vaak intimiderend onoverzichtelijk, maar er zijn manieren om gericht aan de juiste informatie te komen. Zo heeft Marqit een tool ontwikkeld om een beursbezoek zo efficiënt mogelijk te maken. Na invoering van zijn gegevens krijgt de bezoeker onder meer een lijst met interessante partijen, en toegang tot relevante whitepapers. Dit hulpmiddel blijkt duidelijk in een behoefte te voorzien, want meer dan zestig procent van de bezoekers aan de beurzen heeft er tot nu toe gebruik van gemaakt.

Marqit is zelf vooral betrokken bij de organisatie van het Tooling Event. Roderick Wijsmuller, Managing Director: “Op de drie beurzen komt een breed scala aan ICT-gerelateerde thema’s aan bod. Een aantal zaken springen er uit. Zo is een thema waar alle organisaties mee te maken krijgen het verschijnsel Bring Your Own Device. Door de consumerization van de IT wordt het steeds normaler dat medewerkers zelf hun eigen apparaten meebrengen, en op zoek gaan naar hun eigen technologische oplossingen.”

Grenzen

“Dat is voor een belangrijk deel een kwestie van een nieuwe generatie die met heel andere mensen op de arbeidsmarkt komt. De grenzen tussen werk en privé vervagen. Die ontwikkeling vraagt nogal wat van organisaties. Ze moeten er over nadenken hoe ze mensen met die eigen apparaten laten werken. Met die devices heeft iemand toegang tot bedrijfsdata. Maar wat betekent dat voor de veiligheid? En wat betekent dat voor ontwikkelingen als cloud computing? Bij het Tooling Event zal Bring Your Own Device dus een belangrijk thema zijn.“
Het is één beursvloer, één propositie, maar met drie verschillende actuele invalshoeken. En inhoudelijk is er overlap in de thema’s die spelen. In praktijk blijkt een groot deel van de mensen die voor de ene beurs komt, ook een bezoek brengt aan een van de andere hallen als ze er toch zijn. De informatie die ze krijgen komt niet alleen van de stands, maar ook vanuit allerlei evenementen. Zo wordt tijdens deze beurs een reeks strategische sessies georganiseerd, waar zowel vanuit de business als vanuit de technische hoek mensen in korte tijd over bepaalde thema’s kunnen worden bijgepraat. Alle grote marktpartijen zijn betrokken bij de beurs en de sessies, zodat de bezoekers in korte tijd snel geïnformeerd worden over actuele ontwikkelingen.

Wijsmuller: “Je bent als executive snel op de hoogte van alle ontwikkelingen, en kunt inzicht krijgen in hype en relevantie. Het gaat niet alleen om de leveranciers. De beurs blijkt hèt moment bij uitstek om gelijkgestemden te ontmoeten. Wat me opvalt is dat mensen na de inhoudelijke sessies altijd gezamenlijk de beursvloer op gaan, zo krijgen die inhoudelijke bijeenkomsten spontaan een netwerkfunctie.

Gevaren

Op beide beursdagen komt Craig Stabler, Client Technical Professional bij IBM, bij Infosecurity.nl een case-studie geven met de titel  Veilige endpoints in het tijdperk van Cloud en Het Nieuwe Werken. Daarbij gaat hij in op de mogelijkheden van nieuwe generatie mobiele devices als tablets en telefoons bij plaats onafhankelijk werken beter beveiligd zijn in combinatie met beter beheer.

Voorbeelden van opkomende gevaren rondom databeveiliging zijn Advanced Persistent Threats (APT), het beveiligen van Big Data, de bescherming van mobiele apparaten of dataopslag in de Cloud.  De programma’s van de beurzen zijn hierop afgestemd met seminars van onder andere Tunde Balint, consultant bij KPMG. Hij bespreekt tijdens de presentatie IPv6: Beveiligingsoverwegingen  de aspecten die moeten worden geadresseerd om de veiligheid van business processen te verzekeren tijdens en na de transitie naar IPv6.